Очакванията, че на инфарктното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, продължило близо пет часа, Сергей Станишев ще иска вот на доверие, за да остане начело на партията, не се оправдаха.

Въпросът не е бил обсъждан в "прав текст". Отправено било единствено запитване към организационния отдел на партията дали са постъпили много искания за оставка на лидера и Изпълнителното бюро. Отговорът бил: "Единици". Но пък от повечето низови организации от цялата страна пристигнали потвърждения, че хората вярват на Станишев и искат да остане на поста и да продължи да води Столетницата.

                           Ангел Найденов

"Ако очаквате новина, свързана с оставката на Сергей Станишев, ще ви разочаровам. Информацията, която беше представена от организационното направление е, че са единици исканията за оставки и предложенията за смени, настояванията за оттегляне. Много повече са писмата и декларираната подкрепа. Както виждате, това е и доминиращо убеждения на Изпълнителното бюро – ние сме застанали пред вас за да изразим позицията".

Това каза след заседанието говорителят на БСП и министър на отбраната Ангел Найденов, цитиран от "Фокус".

Попитан дали се очакват персонални промени в кабинета и евентуално оттегляне на подкрепата на "Коалиция за България" за правителството, Найденов каза:

„Нееднократно е заявявано, че властта не е самоцел и ако резултатите от управлението не носят позитивен резултат за развитието на държавата, на обществото и съответно членовете и симпатизантите на БСП не виждат потвърждение на своите очаквания, нагласи, решения на своите проблеми, очевидно е, че трябва да се търси друг изход от тази ситуация”. 

После продължи: 

„Значителна част от симпатизантите на БСП не припознават правителството, като правителство, в което участва БСП и това е един от въпросите, който предстои да бъде дискутиран на разговорите и с нашите партньори в управление в лицето на ДСП и с министър-председателя. Това е дълбоко убеждение на председателя на БСП Сергей Станишев”.

Според Найденов разговорите и консултациите вече са започнали. Предстояло в БСП да бъде определен преговарящият екип, който заедно с председателя на партията да продължи разговорите, както за по-ясното очертаване на акцентите на необходимите политики, така и за оценка на дейността на правителството през изминалата година. На заседанието прозвучали и реплики "председателят на партията да прецени, какви мерки да предложи на Националния съвет, ако счете за необходимо”, обясни Найденов.

Бюрото направило "много задълбочен анализ" на резултатите от евровота. Доминиращата оценка в изказванията на всички било тежкото разочарование в резултат на загубата. За Найденов ситуацията е "изключително трудна и неприятна".  Въпреки това доминиращото убеждение било, че "не се е случило нещо фатално и че няма нещо, което да не може да бъде овладяно, преодоляно и съответно променено след завършване окончателно на анализа, което ще продължи Изпълнителното бюро и в Националния съвет на БСП".

На въпрос дали БСП ще иска вот на доверие от НС на партията заради изборните резултати Найденов каза:

„Ще ви разочаровам, ако очаквате информация за подобни стъпки. Няма да предприемем подобна стъпка. Разбира се, не бягаме от своята отговорност. Но това, което предстои, е приключването на анализа, включително приключване на разговорите с министър-председателя и с коалиционните партньори и провеждане на заседание на НС на БСП, на който ще продължи тази оценка. Разбира се, ако членовете на партията или на НС на партията преценят, че е необходима друга форма на носене не отговорност – това е тяхно право”.

По-рано през деня очакванията за смени по върховете в БСП бяха свързани с острите изказвания на знакови фигури от столетницата в последните дни. Още на 26 май Янаки Стоилов категорично заяви, че цялото ръководство на партията е за смяна, защото на следващите избори левицата трябва да бъде водена от нови хора. След него и Илияна Йотова посъветва Сергей Станишев да подаде оставка заедно с цялото ръководство. Тази сутрин и Георги Кадиев поиска оставка на Изпълнителното бюро и решение за нов конгрес до три месеца.

Въпреки критиките, единствената смяна, в ИБ днес, е чисто техническа. Новата шефка на комсомолците в Столетницата - Вероника Делибалтова, която наскоро оглави Младежкото обединение на БСП, става член на бюрото. Там тя заменя Явор Гечев, който сдаде същия пост. Практиката е шефът на младежите винаги да е член на ИБ.