Фризьорка в Брин, Норвегия изгони, жена от салона си, защото носела хиджаб, и сега я заплашват 6 месеца затвор, съобщи британският в. "Индепендънт".

Мeретей Ходне отказала да боядиса косата на 24-годишната Малика Баян, като заявила, че не иска "това зло" в своя салон. Освен това, тя не искала да дискриминира своите клиенти мъже, които трябвало да изгони, за да може да боядиса Баян, защото пък мюсюлманката не искала да показва косата си пред тях.

Хиджабът е кърпа, която оставя лицето открито, но покрива косата. Освен това, за разлика от бурката и никаба, се предлага и носи в различни цветове и шарки. Носенето му обикновено е пример за по-толерантно мюсюлманско общество.

Баян докладвала в полицията, за което Ходне получила фиш за глоба - 8800 крони, близо 1000 евро. Тя обаче отказала да плати и сега ще се яви пред норвежкия съд. Ако бъде призната за виновна за дискриминация, може да получи до 6 месеца затвор за това. Тя твърди, че ако съдът реши срещу нея, ще се обърне към Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Според нея хиджабът е символ на злото.

“Злото е идеологията на Исляма, мохамеданизма и хиджабът са символи на тази идеология, както свастиката е за нацистите", казва Ходне пред местна телевизия.