СДС не оттегля подкрепата си от номинацията на депутата Гроздан Караджов за кандидат-президент и предлага на колегите си от Реформаторския блок Изпълнителният съвет на партията да изслуша и него, и Трайчо Трайков идния вторник. От формацията били подготвили и въпроси.

Това реши ръководството на сините днес, каза заместник-председателят на партията Румен Христов пред Клуб Z.

И Караджов, и Трайков бяха номинирани от името на Гражданския съвет в дясната коалиция. Преди седмица председателите на партиите бяха постигнали, макар и трудно, обединение около номинацията на Трайков. Само лидерът на СДС Божидар Лукарски пред столичен всекидневник обяви, че нямало да е Трайков, но негови заместници след това обясниха, че реакцията е била емоционална заради напрежение между сините и представителите на ДБГ - партията на Меглена Кунева.

"Подкрепяме г-н Караджов, смятаме, че той е автентичният десен кандидат, защото винаги е бил свързван само с десницата и не е участвал във взимането на решения при други партии и правителства, заяви Христов пред Клуб Z.

Зам.-председателят на сините припомни, че в партийното електронно проучване Караджов е излязъл първи по подкрепа, а Трайков - втори. По думите му партията не може да не се съобрази със симпатизантите си, но ако мнозинството в Изпълнителния съвет на РБ - органът, който има право да взима решения, предпочита Трайков, то СДС ще подкрепи и неговата кандидатура. Думите му бяха:

"СДС няма да е партията, която ще е причина за разпадане на Реформаторския блок".

Изпълнителният съвет на РБ се състои от 21 души, а за взимане на решение са нужни 3/4 от гласовете или 16 гласа. Караджов е член на ИК, но Трайков не е, затова трябва да се вземе решение дали той самият да гласува. 

ДБГ са партията, която вече е заявила категорично, че подкрепа за Караджов няма да даде. Причината - едва двама от около 700 партийци, участвали във вътрешното проучване в партията, са дали одобрение за него. Както Клуб Z писа, на една от сбирките на реформаторите шефът на коалиционния изборен щаб и представител на ДБГ Найден Зеленогорки дори беше казал, че ако депутатът е кандидат за президент, самият той ще трябва да си подаде оставката. Преди седмица и Изпълнителният съвет на ДБГ излезе с позиция за подкрепа на Трайков.

Около час след изявлението от СДС за изслушване на двамата кандидати във вторник, се оказа, че утре, както беше първоначално планирано преди седмица, все пак ще има заседание на Изпълнителния съвет за "утвърждаване" на кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок. Предстои да се разбере дали ще има промяна на датата за сбирката.

Румен Христов каза още, че преди седмица на председателския съвет на РБ не е имало гласуване кой да е кандидатът, въпреки че имаше подобни медийни публикации. На въпрос дали настояването за Гроздан Караджов, който е неприет от ДБГ, няма да ги подразни, Христов обясни:

Имаме легитимни коалицонни органи, които взимат решенията. В Изпълнителния съвет ДБГ имат своите гласове, нека гласуват. Решението ще бъде взето като всеки път - с гласуване.

Засега няма съмнения кой е кандидатът за вицепрезидент - това е ген. Съби Събев, номинация на БЗНС в рамките на РБ.