Първото заседание на здравната комисия в парламента ще е посветено на реформата на Петър Москов и въвеждането на т.нар. основен и допълнителен здравен пакет. Сбирката е утре, а в дневния й ред са "ремонтираните" промени в Закона за здравното осигуряване, върнати веднъж от Конституционния съд.

Целта на реформата е медицинската помощ, която се заплаща от Здравната каса, да се раздели на две - основен и допълнителен пакет. В първия влиза лечението на спешни състояния, на болести, които могат да доведат до сериозни увреждания или смърт, лечение на онкоболни, хора със сърдечни проблеми, инфекционни заболявания, травми, отравяния, лечение и диагностика на деца, родилки и други рискови групи. В него влизат още профилактика и ранно откриване на заболяванията, както и спешните дентални състояния.

Според новите текстове чрез допълнителния здравноосигурителен пакет ще се осигуряват средства за "диагностицирани заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта". Идеята е да се облекчи работата на лечебните заведения. Плановете са болниците да съставят листи на чакащите, а пациентите, които не желаят да попадат в тях, да заплащат лечението си със собствени средства.

Именно това бе атакувано от БСП и ДПС пред КС.

И в новия законопроект на министър Петър Москов е записано, че конкретиката за лечение по основния или по допълнителния пакет ще е детайно уточена в наредба на министъра на здравеопазването, която може да се променя всяка година до 31 октомври. Сега обаче в проекта са подробно избронени критериите за лечение по всеки от пакетите. Преди даден пациент да мине за лечение по вторя пакет, ще трябва да се извършат задължително следните неща: поставяне на диагноза; обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента, на историята и вероятното развитие на заболяването; предоставяне на здравноосигуреното лице на достъпна информация относно сроковете за планов прием, която дава възможност за вземането на информирано решение от здравноосигуреното лице.

В законопроекта, с който здравната комисия започва работата си тази есен, отново не е записан изрично максимален срок, в който пациентите по допълнителния здравноосигурителен пакет ще трябва да получат лечение. Срокът за изчакване на терапия ще бъде фиксиран също в наредбата, която ще пише министърът, става ясно от предложените текстове.

Очаква се новите промени да влязат в пленарната зала до края на годината и за бъдат въведени от догодина.