Неизвестната старозагорска фирма „Ексклузив уеб дизайн“ с 3 лв. регистриран капитал, собственост на трима младежи, спечели търга за един от най-ценните държавни имоти в София - Дипломатическия клуб „Бояна“.

До реално наддаване в Агенцията за приватизация не се стигна, защото други кандидати нямаше. Висши държавни чиновници коментираха за Клуб Z, че зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. С това се обяснява и факта, че липсваха други участници в конкурса за иначе апетитната собственост.

Печелившата оферта на „Ексклузив уеб дизайн“ е 8,5 млн. лв., колкото бе и началната цена за базата, досега част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (със старо име БОДК). Дипломатическият клуб вървеше в комплект с още имоти на АДИС в кв. „Изток“ - къща на ул. „Чарлз Дарвин“ 4 и част (неясно каква) от сграда на ул. „Райко Алексиев“ 40, където държавната фирма притежава магазин и апартаменти. Подробности за имотите се даваха само на закупилите конкурсната документация.

Акционерите

„Ексклузив уеб дизайн“ е регистрирана през октомври миналата година от Ванеса Тодорова (21 г.), Димитър Йорданов (20 г.) и Йордан Йорданов (24 г.). Всеки от тях държи по 33%. Това е първото им и единствено засега бизнес начинание, в търговския регистър няма данни за участия в други фирми.

От първия отчет на дружеството не личи финансова мощ, която да стигне за покупката на апетитни държавни имоти за 8,5 млн. лв. Напротив - към 31 декември 2015 г. „Ексклузив уеб дизайн” разполага с едва 1000 лв. в каса и с това се изчерпват всичките й активи. Отчетени са 2000 лв. приходи и 1000 лв. разходи. Седалището на дружеството е на ул. „Добруджа“ 20 в Стара Загора.

Младежите явно се притесняват от показност, защото на търга в агенцията бяха изпратили свои представители с пълномощно.

Пълномощникът на "Ексклузив уеб дизайн" на излизане от Агенцията за приватизация.

Допреди години Дипломатическият клуб в елитния столичен кв. „Бояна“ действаше като ВИП-зона с членски карти, която се посещаваше предимно от бизнесмени, представители на чуждестранни мисии, политици и спортисти. От 2011 г. обектът беше отдаден под наем на софийската фирма „Приор“, собственост на Христо Кацаров (на 75 години). След това базата спря да функционира като клуб за гости.

Източници на Клуб Z споделиха, че топимотът в кв. „Бояна” от известно време се ползва от ДПС-депутата Делян Пеевски. Официална връзка между Пеевски и Христо Кацаров няма.
Кацаров е собственик и на фирма „Валекс“, която построи новата съдебна палата във Варна за 98,5 млн. лв.

В интернет се срещат единствено анонимни коментари, че Пеевски е реалният ползвател на Дипломатическия клуб. В уеб пространството съществува дори блог от 2013 г. със звучното име http://peevskizagrabilboyana.blogspot.bg/. Клуб Z не коментира съдържанието на блога.

Връзките с АДИС

Делян Пеевски има и по-лесно доказуеми връзки с АДИС. Свързаната с него фирма „Водстрой 98“ нае от държавното дружество красивата сграда на бул. „Васил Левски“ 77 (бившото иранско посолство). Договорът е от 2 септември 2011 г. Малко по-късно, на 30 септември същата година е сключен и договорът за наем на Дипломатическия клуб с фирма „Приор”.

Ценното на имота в кв. „Бояна” не са толкова сградите, колкото прилежащият терен от близо 7 дка. Новият собственик може да си построи огромно имение в парцела.

Административният адрес на имота е ул. „Васил Чекаларов“ № 51. Това е много близо до елитните улици „Секвоя“ и „Саша Попов“, на които живеят някои от най-заможните българи. В района е масивното имение на забягналия в Сърбия банкер Цветан Василев.