Северна Корея забрани на гражданите си да правят саркастични коментари за лидера Ким Чен Ун или режима в тоталитарната държава, дори в личните си разговори. Забранена е всякаква предполагаема критика към правителството, съобщиха поредица азиатски медии, цитирани от британския в. "Индепендънт".

Новите правила са разяснени на масови срещи от партийни функционери в цялата страна. Основната теза, разказва анонимен източник на Радио Свободна Азия, е "Дръжте си устите затворени".

Един от примерните изрази, които режимът посочил като неприемливи, е "Америка е виновна за всичко". Севернокорейци явно често ползват популярната теза саркастично за ежедневни проблеми от всякакъв тип - разбираемо, като се имат предвид многобройните пропагандни книги, филми, дори анимации в страната, които описват САЩ като враг №1 на "свободна" Корея.

В последно време подигравателно се използвал и изразът "глупак, който не може да види външния свят", във връзка с поведението на Ким Чен Ун, който изключително рядко комуникира с лидери на други държави. Дори по-толерантни съседи като Русия и Китай бяха учудени, когато той не посети честванията на годишнината от края на Втората Световна война в двете държави.

Регионалните медии (в Източна Азия, подобни в Северна Корея просто няма) пишат, че има все повече случаи на дисиденство в тоталитарната държава. В последните седмици два пъти се появяват и графити, подиграващи се с правителството и лидера Ким.