Първият етап от гигантската сделка по откупуването на Формула 1 приключи - американският медиен гигант "Либърти" придоби 18,7 процента от бранда, за което плати 746 милиона долара. Всичко трябва да бъде финализирано в началото на 2017 г., когато янките ще получат 35,3 на сто на обща стойност $8 милиарда.

Интересната новина от днес е, че на отборите ще бъде дадена възможност да закупят дялове. Според световните агенции тимове като "Мерцедес", "Ферари", "Ред Бул" и "Макларън" са проявили интерес да купят пакети.

Засега Бърни Екълстоун остава на поста изпълнителен директор на най-комерсиалната автомобилна надпревара, независимо че компанията му вече няма да собственик. Британецът е на 85 години. Президентският пост получи Чейс Кели. 

Какво ще се промени на първо време?

Очаква се още от следващия сезон в календара да влязат повече състезания. Целта на "Либърти" е да увеличи и разшири бизнеса с повече спонсорски и рекламни договори, да влезе на нови пазари и запази настоящите и т.н. и т.н.

"Либърти медия" ще опита да търси по-голяма популярност в САЩ, където Формула 1 сега не се радва на кой знае колко фенове.

Очакват се промени в правилата, за да стане състезанието по-равностойно и интересно. В последните години сме свидетели доминация на един отбор - преди "Ред Бул", а сега "Мерцедес".