Днес започват първите съвместни полети на български и американски самолети от авиобаза Граф Игнатиево, съобщиха от Министерство на отбраната. Наши изтребители МиГ-29 и американски F-15 ще тренират заедно в продължение на седмица до 16-ти септември.

Преди месец министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че причина за съвместните учения са чести навлизания на руски изтребители в близост до въздушното ни пространство.

Тренировката по изпълнение на съвместни задачи по "Air Policing" ще е под управлението на Обединения център за въздушни операции - ТОРЕХОН, Испания и Центъра за управление - София. Всички разходи се поемат от американците. Съвместните мисии ще са част от Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Решението България и САЩ да охраняват заедно въздушното ни пространство бе прието от правителството на 24 август. То бе една от причините тогавашният шеф на Военновъздушните сили и настоящ кандидат-президент на БСП генерал Румен Радев подаде оставка.