Телефоните Lumia на Microsoft вероятно ще бъдат спрени от производство в следващите месеци, съобщи winbeta.com, позовавайки се на източници от компанията.

Линията смартфони се появи през 2011 г като съвместен проект на Nokia и компанията на Бил Гейтс. Те бяха първите устройства на пазара с новия тогава Windows Mobile, който предлагаше уникалното тогава Metro меню.

Много похвалиха дизайнерите на компанията за семплите и изчистени линии на моделите Lumia. Открои се моделът Nokia Lumia 1020 с рекордната си 41-мегапикселова камера, както и флагманите Microsoft Lumia 920, 950.

Първите устройства имаха успех като алтернатива на Android и iPhone и за кратко заеха стабилни няколко процента от пазара. През 2013 г Microsoft купи отдела за телефони на Nokia, а през 2014 г изкара името на финландците от бранда. През октомври миналата година на платформата дойде и новата операционна система Windows 10 Mobile.

Това обаче явно не бе достатъчно. В последните месеци технологичният гигант намалява няколко пъти цените на моделите Lumia. Възможно е това да е опит за изчистване на складовите наличности преди да бъде спряна продуктовата линия. 

Според слуховете, това ще стане през декември. 

Вероятно преди това обаче ще излезе новата линия смартфони на Microsoft - Surface Phone. Брандът Surface включва таблети и ултрабукове, които се ползват с голяма популярност в бизнес-средите.