„Аз нямам информация за такава точка, която да бъде внесена. Нито съм участвала в такова обсъждане“.

Така вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира пред Нова телевизия информацията, че Министерският съвет може още тази седмица да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и да издигне на нейно място вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

В почивните дни новината предизвика глобална дипломатическа буря и Кремъл обвини Анкела Меркел, че се опитва да налага на България кандидатурата на Георгиева.

Румяна Бъчварова обясни, че досега представянето на Ирина Бокова не е добро.

„Истината е, че досега представянето не е убедително, така че да може да се разчита на окончателен успех. Има реакция срещу тази кандидатура. Попитайте външния министър“.

Основната част от разговора обаче бе посветена на интервюто на Цветан Василев от миналата седмица пред KTBfiles и Капитал, в което банкерът в изгнание обвини Бойко Борисов и Делян Пеевски, че са два клана, които управляват България.

Министърът на вътрешните работи призова Цветан Василев да съдейства на правосъдието и да представи доказателства за думите си.

„Защо трябва да вярваме на Цветан Василев, който е в Белград и се крие от правосъдието“.

Бъчварова се надява, „всички засегнати, включително и премиерът, да представят доказателства, че това не е вярно“. В интервюто Василев твърди, че Борисов е участвал в приватизацията на „Булгартабак“ със собствен интерес.

„Защо трябва да вярваме на този човек, след като той излъга толкова много хора? Нека да заповяда г-н Василев пред прокуратурата и да даде показания. Може да заповяда като защитен свидетел“.

Бъчварова даде пример – Василев разказвал как Пеевски се представял, че действа от негово име. И намекна, че може също някой да се е представял, че действа от името на Борисов.

Няколко пъти Бъчварова призова Цветан Василев да дойде в България и тук да разкаже каквото има да казва.

„Ако наистина иска да излезе цялата истина, нека да дойде“.

След настоятелните въпроси за твърденията срещу Бойко Борисов, Бъчварова попита:

Защо да вярваме на единия, а да не вярваме на другата страна?“ 

Вицепремиерката определи като недопустима приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна на трима младежи без никаква бизнес история.

„Недопустимо е, надявам се на проверка“.