БСП осъжда поругаването на европейски символи и се разграничава от лицата, стъпкали знамената на ЕС и НАТО в неделя на събора на русофилите край язовир "Копринка". Подобни действия са провокация в разрез с идеята на подобно събитие за приятелство с Русия.

Това се казва в изявление на пресцентъра на БСП.

13-ият национален събор на русофилите на язовир "Копринка" се проведе вчера, На него присъстваха и кандидат-президентът на БСП Румен Радев. В словото си той заяви, че вековното приятелство между българския и руския народ ще надживее всяка политическа зима. И припомни за нашата историческа признателност към хилядите руски войни, които с българските опълченци са донесли свободата на България.

Присъстващи се на събора обаче хвърлиха знамена на ЕС и НАТО на земята и ги тъпкаха с крака, после ги набучваха на коловете с българското знаме. И обясниха, че така протестират срещу икономическите санкции на съюза срещу Русия.

"Санкциите срещу Русия да бъдат премахнати, защото те вредят еднакво и на руската, и на европейската икономика. Никой няма полза от тях и няма да видим нищо добро от тях", каза още Радев.

Днес обаче той също осъди поругаването на знамената на ЕС и НАТО.

"Категорично осъждам поругаването на знамена, особено на съюзи, в които членуваме", написа във Фейсбук ген. Радев.

И обясни, че русофилията не е еврофобия, а привързаността към Европа предполага русофобия.

"Ние трябва да търсим културни и икономически мостове, от които зависят мирa и благоденствието на континента. Ролята на България не е да бъде заложник на някоя фобия, а да способства за диалога", смята още ген. Радев.

Според него политически опоненти използват случая за манипулативни внушения.

В събора на "Корпинка" участие взеха и народни представители от БСП, както и членове на изпълнителното бюро и националния съвет на партията и членове и симпатизанти на левицата.

"Всички партии в Народното събрание, които подкрепят свободна и демократична България и суверенния избор на българскоя народ да бъде част от Европа трябва да осъдят потъпкването на европейскиото знаме днес на събор на русофили. Това е равносилно на потъпкване на българския национален трибагреник! #споделете — at Язовир Копринка".

Това написа на профила си във Фейсбук бившият външен министър Николай Младенов.

Не за пръв път на публична проява у нас се поругава знамето на ЕС. Един от последните такива случаи бе през май 2014 г. на митинг по повод отбелязването на годишнината от края на Втората световна война пред паметника на Съветската армия в София.