Съдебните спорове за магазините на „Техномаркет“ се разгарят.  Двайсет и седем са вече делата между двете страни – компанията собственик на помещенията „Глориент инвестмънт БГ“ и дружеството „Техномаркет България“, което развива дейност в обектите по договори за наем. Това съобщи на пресконференция Майкъл Юлер, управляващ директор във фонда “Ийст Болкан пропъртис“, който е акционер в „Глориент“.

Обект на спор е владението на 14 търговски обекта, в това число една офис сграда, за които „Техномаркет България“ е спряла да плаща наем от няколко месеца. Неуредиците започнаха, след като веригата за битова техника (без имотите) бе придобита от фирма „НСН инвестмънтс“ на депутата от ДПС Делян Пеевски.

До момента „Глориент“ е завела 13 дела за това „Техномаркет България“ да напусне нашата собственост. Още шест са съдебните процедури за възстановяване на неплатените наеми и нанесените вреди“, обяви Майкъл Юлер.

Той съобщи, че размерът на исковете вече достига 2 млн. евро – от наеми и от причинените вреди в резултат на блокирания достъп до имотите. Сумата растяла с над 300 000 евро месечно.

„Нямаме контакт с акционерите на „Техномаркет България“, нито с висшите мениджъри. От февруари т.г. всичките ни опити за комуникация и връзка са блокирани“, поясни Юлер.

Той определи като „малко странен“ факта, че делото за магазина в Плевен е заведено в съда в Пловдив и вероятно ще бъде подадено възражение по случая. На журналистически въпрос дали причината за тези неуредици се казва Делян Пеевски, Юлер отговори:

„Нямаме никакъв контакт с „Техномаркет“, за да твърдим това“.

Управляващият директор съобщи още, че „Техномаркет България“ от своя страна са завели 8 дела срещу „Глориент“, с които искат да се обявят за нищожни договорите за наем.

Ийст Болкан пропъртис“ и „Глориент“ са твърдо решени да защитят правата си. Вярваме, че в тази страна, която е член на Европейския съюз, съдилищата ще приемат достоверността на нашите доказателства и ще спазят върховенството на закона“, каза Майкъл Юлер.

Предстоят нови по-сериозни срещи с посолствата на западни държави у нас, в които те ще бъдат запознати с детайлите по случая.

„Говорейки за бъдещето, ние сме загрижени. Намекнали сме на правителството, че възниква въпроса дали България е сигурно място за инвестиции“, каза Дейвид Хемпсън, председател на Британско-българската бизнес асоциация, който също участва в пресконференцията.

Фондът „Ийст Болкан пропъртис“ е инвестирал досега 29 млн. евро в „Глориент“, а оттам и в българската икономика. Главният проект на „Глориент“ сега е логистичният комплекс East Ring край София, където са завършени две сгради и предстои строителство на трета.