Турската полиция атакува с водни оръдия и сълзотворен газ протестиращи на площад "Таксим" в Истанбул, предаде в. "Монд". Десетки хиляди турци се събраха на емблематичното място, за да отбележат годишнината от началото на многомесечните митинги срещу правителството на Ердоган.

Спецчастите бяха заврдили подстъпите към площада. Повече от 25 000 полицаи са разположени около "Таксим" и са блокирали улиците към него.

Точно на една от тях - улица "Истиклял", хората успяха да пробият кордоните и тогава се завърза бой. Жандармеристите използваха палки преди да прибегнат до водните струи.

Бурна демонстрация имаше по същото време и в столицата Анкара. И там полицията укротяваше хилядното множество с поливане с вода и сълзлив газ. На площад "Кизилая" се завързаха и ръкопашни схватки.

Не се съобщава все още за ранени. Има хора обаче с окървавени лица и ръце. Протестите продължават с пълна сила.

Точно преди една година народното недоволство изригна на площад "Таксим" заради плановете да се отсекат над 600 стари дървета в парка "Гези". Протестите и сблъсъците продължиха няколко месеца и прерастнаха в бунт срещу управлението на премиера Ердоган и неговата тиха ислямизация на страната. Загинаха 15 души, а стотици бяха ранени.

Въпреки това в началото на тази година Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган спечели местните избори, а лидерът й сега се готви да победи и на предстоящия президентски вот.

Днес той забрани протестите в Истанбул и заплаши, че е дал заповед да бъде арестуван всеки нарушил реда.