Генералният директор на авиационния отряд „Русия“, превозващ президента Владимир Путин и другите висши ръководители на страната, е арестуван, предаде Нюз.Ру. Ярослав Одинцев е задържан по подозрение в „превишаване на длъжностните си пълномощия“. Наложена му е мярка „домашен арест“ до 6 ноември.

В рамките на разследването следователите иззели от кабинета на Одинцев документи и електронни носители. Според портала "Лайф нюз" летец номер 1 на Путин е задържан след разпит по дело за машинации със самолети.

Скандалът с руския правителствен авиоотряд избухна още през април. Тогава бяха арестувани трима от хората, отговарящи за закупуването на техника и оборудване за самолетите. Според прокуратурата при изпълнение на договори за доставки и обслужване на климатиците на самолетите те завишавали цените и лобирали за една определена компания доставчик. С действията си тримата ощетили държавата с 48 милиона рубли (738 000 долара).

Самият Ярослав Одинцев нарича обвиненията като необосновани.

В началото на 70-е години на миналия век и у нас уличиха "льотчика" на Тодор Живков в присвояване в огромни размери. Но когато ченгетата отидоха да арестуват генерал Петър Евстатиев, той се самоуби с личния си пистолет.