„Нито едно решение не може да бъде устойчиво, ако е антиевропейско. Миграцията, тероризмът, безработицата и дълговата икономическа криза не познават граници и не могат да бъдат решени по никакъв друг начин. Европейският съюз е съюз на ценности и ако ценностите си отидат ще останат само геополитика и интереси.“

Това каза на държавният глава Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция на „Дондуков“ 2 с италианския си колега Серджо Матарела. Двамата лидери проведоха разговори в рамките на първото официално посещение на италиански президент в България от 11 години насам, съобщават от пресслужбата на Плевнелиев.

Годишно около 130 000 туристи от Италия посещават България, каза още нашият държавен глава.

"България се гордее, че е проевропейска нация, подкрепя развитието на ЕС и ще работим да заздравим този уникален съюз за мир. Ще работим с Италия, за да посрещнем 60-годишнината по подписването на рисмките договори“, заяви Плевнелиев.

„Благодарихме за подкрепата на Италия за присъединяването към шенгенското пространство. Италия е най-големият пазар за български стоки след Германия. Все повече български граждани посещават Италия. Около 140 000 са българските туристи, които ежегодно посещават Италия. Около 130 000 туристи от Италия посещават България“, коментира той.

Плевнелиев отново настоя за "трайно и ефективно решение на проблемите в Сирия, Ирак, Афганистан".

Президентът обяви увереността си, че има много добри идеи, на които Европейската комисия трябва да обърне внимание и че всички държави членки на ЕС ще се обединят около това да се засилят мерките за сигурност по външните граници на съюза.

"Балканският маршрут не бива да се отваря, но не бива и да се създават други нови маршрути. Даваме си сметка, че не само Турция, но и много други държави са пазителите на портите на Европа“, каза Росен Плевнелиев, като отново подчерта необходимостта от устойчиво общоевропейско решение на миграционната криза.

„България и Италия са страни, през които мигрантите влизат и те изпитват на гърба си смъртта на всеки загинал. Това е едно епохално явление. Неговите измерения са такива, че ако Европа не предприеме нужните действия, ще нараства все повече и ако не се намери един сериозен и отговорен проект, проблемът ще стане неуправляем“, заяви президентът на Италианската република Серджо Матарела в отговор на журналистически въпрос.