Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за отбраната, с които се въвежда наборната военна служба. Основен инициатор на промените бе лидерът на ВМРО Красимир Караккачанов. 28 депутати бяха "за", 15 "против", а 70 се въздържаха.

Каракачанов припомни, че в момента в армията има 5000  души недокомплект. Той каза още, че в Турция и Гърция има наборна служба, ЛИтва ще я връща, а в Германия има подобен дебат.

Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов бе против от това, че казармата се сравнява със затвор.

"Да сравняваш армията със затвор означава да сравняваш храбрия български войник с престъпник", заяви Михов.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов заяви, че е по-важно сегашната ни армия да бъде добре въоръжена, а не да се харчи ресурс за наборна армия. Той потвърди, че за много млади хора казармата е била възприемана като затвор.

Особено колоритно изказване направи Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. То започна с думите "Велик е нашия войник! Велик, велик, велик".

Байрактаров разказа, че като войник е служил в ракетни войски.

"Приключил съм военната си служба с майсторски клас, което е равносилно на висше образование", каза Байрактаров.

И допълни, че е участвал в предотвратяване на "вражеско нахлуване на самолети".

"Колко от вас натиснаха зеленото бутонче за бюджета на НСО, една паразитна служба, където високо квалифицирани служители трябва да пазят политическата класа? Кой е този умник, който реши, че българският войник е бил затворник? Българската армия не съществува от 9 септември, а много преди това", заяви Байрактаров.

Според него изпращането на войниците навремето е било празник, защото момчето ставало мъж, с навици за отговорност и дисциплина. Байрактаров смята, че  критиците на казармата предпочитат вместо да са войници младежите да се дрогират.

"Те трябва да бъдат друсани, наркомани, да са гейове, да участват в гейпаради", коментира Байрактаров.

Валентин Радев (ГЕРБ) заяви, че наборната армия не е добро решение за българия. Според него може да се мисли за някакъв смесен вид армия, но това може да стане когато България е в по-добро икономическо състояние.

След като законопроектът му бе отхвърлен Каракачанов даде пресконференция.

"Ситуацията в света показвала, че са нужни допълнителни мерки, за да се гарантира сигурността на България. В сегашното си състояние Българската армия не е в състояние да изпълнява професионалните си задължения", коментира той.