Тази история си прокрадна малко място в някои медии, но големите политически скандали я засенчиха. Едно 18-годишно момиче първо се оказва на мястото на падналия в края на миналата седмица хеликоптер в Родопите. Историята е подробно разказана от регионалния информационен сайт 24rodopi.com.

"Чухме шума на хеликоптера, летеше на около десетина метра от земята. После видяхме как падна и се разби. Затичахме се веднага към мястото. Наближавайки, чухме как пилотът вика за помощ. Беше на метри от разбитата машина. От нея изтичаше гориво. Беше много страшно, знаех че може да избухне, но сърце не ми даде да оставя човека", това разказва пред изданието 18-годишната Шенай Сюлейман.

Тя е човекът, който звъни на 112, за да съобщи за падналия хеликоптер. Инцидентът стана около 10:30 часа в петък близо до село Черна скала в община Кърджали. Шенай подава сигнала в 10:37.

„Когато казах, че има паднал хеликоптер, това сякаш шашна оператора. Едва ли е очаквал подобен инцидент в Кърджали. Първи на мястото пристигнаха полицаи, после спасители и пожарникари, след което и линейка. През цялото време държах главата на пилота в скута си. Човекът бе много уплашен, както и самите ние“, продължава разказа си Шенай пред 24rodopi.com.

Официалнто съобщение на Министерството на транспорта по-късно е за аварийно кацнал селскостопански хеликоптер край Кърджали. Машината е пръскала с препарати горите в района на село Черна скала. По време на работа двуместният хеликоптер губи тяга на двигателя, забавят се оборотите и се налага да бъде приземен аварийно. Пилотът е 51-годишен.

"Заедно с мъжете го пренесохме на безопасно разстояние. Сложих главата му в скута си и започвах да почиствам кръвта от лицето му. Имаше рани по краката и ръцете. После разбрахме, че единият му крак е счупен. Постоянно повтаряше за повреда в двигателя”, допълва Шенай.

Пилотът е откаран в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали със счупен крак и други по-леки травми.

"Когато прочетох в интернет, че е добре, поисках да се убедя с очите си и отидох на свиждане на мъжа в болницата. Той благодари на всички, които са му помогнали. Тогава ми разказа, че претърпява подобна катастрофа с хеликоптер за втори път в живота си. Преди осем години се разбива, а датата е 7 септември, сега отново оцелява след инцидент, този път на 9 септември. Каза ми, че трябва да си смени професията”.

На мястото пристигат веднага пожарникари, защото резервоарите на хеликоптера били пълни с гориво и съществувал риск от възпламяневане.

Хората от селото разказват пред кърджалийския сайт, че изобщо не става дума за аварийно кацане.

„Цяло чудо е, че пилотът е жив. Не беше аварийно кацане, а хеликоптерът направо се счупи. Разхвърчаха се парчета на 20-30 метра".

Според местните, Шенай е направила, каквото трябва, а истинският герой е пилотът, защото не е позволил хеликоптерът да се разбие в селото.