Ленин лъсна с нов имидж - обут в джинси, нахилен и държи ноутбук, пише "Уолстрийт джърнал", цитиран от Нюз.ру.

За да хванат някое и друго място в Думата на изборите в неделя комунистите са готови на всичко, коментират наблюдатели в Москва.

Модерният Ленин с млада пролетарка и Карл Маркс.

Новият образ на вожда на революцията наблюдава младите хора от хиляди плакати в Москва и цялата страна, както и от раздавани агитационни материали. Това по същество е нова революция, която цели да пробие сред младите избиратели, защото отдавна компартията се крепи само на промитите мозъци от съветско време, които днес са пенсионери. В агитпроп материалите се мъдри и Сталин, сниман с електронна.

"Обновявайте се, другари!", зове Сталин с електронна цигара в уста.

А соло плакат на идеолога Карл Маркс е изобразен с кожено яке и надпис: "Ще се върна". 

"Пролетариатът не е съставен само от хора с чукове, а например и от програмисти. Затова ни трябва подходящ език към младите, които да отразява времето, в което живеем", оляснява Игор Педригин-Родионов.

Политическият живот в Русия е доминиран от Путин и досега лидерите на опозиционните партии не са го провокирали. Затова е необходимо ребрандиране на комунизма, отбелязва изданието.

Преди да бъде обявена за враг на Кремъл най-големията социологическа агенция в Русия "Левада Център" обяви в края на август, че за "Единна Русия" на Путин ще гласуват около 50 на сто, което е спад с 15 пункта спрямо януари т.г. Комунистите са на второ място с 15 процента.

Една от фракциите в Комунистическата партия обаче смята новия образ на Ленин за идеологически опасен. Според нея новият "look" на Ленин го развенчава като свят образ за работническата класа.

Другарят Ленин никога не е бил просто момче от улицата. А както са почнали зюгановците (Зюганов е лидер на Комунистическата партия б.р.) утре заради едно депутатско място повече в Думата могат да се съгласят и да срутят мавзолея на Червения площад, предупреждава Дергей Малинкович.

А някой зевзеци изтъкват, че може да има и по-лошо - да направят плакат на Ленин с кока-кола в ръка. Както е известно съветската пропаганда дълги години поддържаше мита, че американските войници редовно и масово се напиват с прочутата напитка. И руснаците, заключени зад желязната завеса, вярваха безпределно в това, както и сега вярват на всичко, казано по държавната телевизия.