Стотици излязоха на протест пред парламента днес - млади хора и деца с увреждания и техните майки и бащи. Десетки плакати разясняваха кратко причината за третия национален протест за тази кауза - "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата!", "Спрете да се гаврите с нас!", "Внимание! МТСП ни изтребва", "Стоп на геноцида над деца с уреждания".

Според протестиращите, държавната политика по отношение на хората с уврежданията е напълно неефективна. Според тях решенията да се хвърлят пари срещу проблема, като вчерашното гласуване на Министерския съвет, който определи съобразно процента на увреждания на децата родителите да получават от 350 до 930 лева, не работи. Липсва институция, която да разбира реалните проблеми на децата ни, разказаха майки пред телевизионните камери. А Агенцията за социално подпомагане обявиха за репресивна.

Очаквано, при опит на социалната министърка Зорница Русинова да излезе и да говори с тях, протестиращите я посрещнаха с освирквания и викове "Оставка".

Към протеста обаче се присъединиха депутати от БСП, които по-рано днес напуснаха залата на Народното събрание в знак на протест срещу решението на управляващите да не гледат нови техни законопроекти за децата с увреждания, докато не представят и свои. 

В края на събитието протестиращите оставиха десетки плюшени играчки пред входа на парламента. Те останаха там и в края на пленарното заседание, когато депутатите традиционно си тръгнаха от задните изходи. Шествието стигна и до Министерския съвет.