Бившият вицепремиер Ивайло Калфин е най-вероятния кандидат-президент на АБВ, като кандидатурата му се очаква да бъде обявена днес на специална пресконференция на партията. До издигането на собствена кандидатура на АБВ се стигна, след като формацията на Георги Първанов и БСП не успяха да са постигнат обединение около номинацията на ген. Румен Радев.

Въпреки дълго проточилите се преговори между двете партии и въпреки това, че първоначално и АБВ обяви, че ще подкрепи Радев, в крайна сметка последва разрив. Причината за това бе, че според БСП предложението на АБВ за коалиционно споразумение не отговаря на критеритите за "коалиционна култура". Социалисти поясниха, че от АБВ са предлагали коалиционно партньорство и за следващи парламентарни избори, както и са настоявали техен да е кандидатът за вицепрезидент.

Нинова покани АБВ да се включат в инициативния комитет, който издига ген. Радев, но от АБВ отказаха тази покана.

Явяване на Калфин на президентски избори би било второ такова за него. Преди 5 години той бе кандидат на БСП и стигна до балотаж, на който загуби срещу сегашния президент Росен Плевнелиев с много малка разлика в гласовете. За Плевнелиев тогава гласуваха 1 698 136 избиратели, а за Калфин - 1 531 193.

Лидерът на АБВ Георги Първанов също демонстрира амбиции да участва на президентския вот наесен. Тези му амбиции породиха спорове дали Конституцията позволява той да се кандидатира, след като вече е изкарал два мандата като президент.

Очаквайте подробности в Клуб Z.