Спекулациите кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент продължават с пълна сила, след като управляващите няколко пъти изместваха времето, в което ще обявят номинацията си и накрая се спряха на датата 2 октомври. Срокът е почти на ръба на позволеното по закон - според Изборния кодекс кандидатите за президент трябва да бъдат регистрирани в ЦИК за изборите минимум 32 дни преди вота. А той е на 6 ноември.

На нов глас в последните дни в политическите кулоари върви версията, че Бойко Борисов може да се спре на кмета на Бургас Димитър Николов за изборите. Той печели безапелационно местния вот в града вече три пъти с огромни резултати и от първия тур. Така отговаря и на критерия за номинацията, обявен неотдавна от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов - кандидатът ще е печелил много избори в последните години и да има опит в управлението, коментират близки до партийната централа. Не е ясно дали отговаря на друго условие - да е известен в евпопейските столици и не само, да е медиатор във външната политика - пак произнесени от Цветанов.

Социологическите сондажи на ГЕРБ за бъдещития им кандидат-президент обаче показват, че Николов, станал известен като "чичо кмет", след ката написа писмо на малчуганите в града, не е достатъчно разпознаваем в национален мащаб. Не е ясно дали този недостатък може да се навакса само за месец официална изборна кампания, каквато тактика ГЕРБ сами си избраха. Спекулациите, че именно Николов е най-вероятният кандидат за президент вървят и в родния му Бургас, а и вчера Бойко Борисов пусна свои снимки с Николов, на които ловят сафрид и чернокоп в морето. Случката веднага бе разчетена като пиар ход в полза на бъдещ кандидат-президент.

Димитър Николов (вдясно), Бойко Борисов и рибари са се снимали, докато ловят чернокоп и паламуд.

Други в ГЕРБ обаче настояват, че все още столичната кметица Йорданка Фандъкова ще е кандидат-президента. Вариантът за нейната номиция дори върви в комплект с вице - евродепутатът Андрей Ковачев. Социлогията, поръчана от партията, твърди, че Фандъкова единствена, освен самия Борисов, почти сигурно ще спечели изборите, ако се кандидатира. Тя е дама, отговаря и на останалите критерии на Цветанов и няма нужда от национална кампания, за да се знае коя е. Тя води с двоен и по-гоям резултат пред останалите, вече известни кандидати според изследванията на партията.

В ГЕРБ и в общината обаче твърдят, че кметицата не иска да участва във вота за президент. Самата тя отрече да е вариант за кандидат за изборите при няколко дни. Ако все пак не може да откаже и ГЕРБ решат да "оголят" кметското място в София заради президенстския пост, вероятно ще има опит министър Лиляна Павлова да наследи мястото в общината. Риск за оголване на кметско място стои и при първия вариант - Николов кандидат-президент.

Все още обаче се върти и името на председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Спекулациите около името й, въпреки че и тя отрече да има мераци и предложения за изборите, се засилиха покрай това, че навръх Съединението на церемонията в Пловдив именно Цачева прие тържествената армейска проверка, а потечните роти й рапортуваха досущ както биха го правили на главнокомандващ. 

Церемонията по честване на Съединението в Пловдив.

В средите около ГЕРБ се говори и за друг вариант, оставен в момента като "студен резерв" преди вота. Става дума за бившия военен и външен министър в първия кабинет "Борисов" Николай Младенов, твърдят запознати с партийните дела. Той със сигурност е известен и в европейските, и в повечето световни столици, разбира от външна политика, може да бъде главокомандващ на армията. В момента Младенов работи на висока позиция в ООН - специален координатор за Близкоизточния мирен процес. Въпросът е дали и защо би се отказал от тази си работа, ако ГЕРБ поискат да участва в изборите за държавен глава.

Каквито и да са спекулациите, ясно е, че решението е в главата на Бойко Борисов. И то може да се промени във всеки един момент до 2 октомври. Кой ще е кандидатът зависи се само от ретроградния Меркурий, но и от резултата от срещите на върха на ЕС и международната обстановка, твърдят от партийната централа.