"Известно е, че както „Зелените", така и „Глас народен" са две от петте партии, които сред членовете си нямат агенти на бившата Държавна сигурност и специално полагат усилия за превенция при попълването на листите си."

С тази позиция днес излезе партия "Зелените", която преди дни обяви, че ще се явяви заедно с ПП "Глас народен" на изборите за президент. Решението е взето "вследствие на добра съвместна работа на двете партии в Столичния общински съвет".

"Зелените" и хората на Светльо Витков решиха да пратят на вота през ноември президентска двойка с по един номиниран от всяка партия. Кои са кандидатите за президент и вице още не е ясно, но двете формации уверяват, че ще са равностойни партньори - заедно ще взимат решения, кандидатите ще получават равно медийно присъствие. 

Главният редактор на "Биволь" Атанас Чобанов обаче, който бе водач на листата на "Зелените" за миналите европейски избори, обвини ръководството, че с това действие правят "ритуално самоубийство" и допускат "превземане от ДС". В първия от серията постове по темата във фейсбук той посочи три връзки на лидера на "Глас народен" Светльо Витков с хора от бившата Държавна сигурност:

В следващ пост Чобанов посочва и връзки с друг агент на ДС - "контрабандиста Тодор Толев, съдружник на Бойко Борисов".

"Зелените винаги сме били стриктни и последователни срещу всякакви отношения и принадлежност към ДС, като изискваме от всеки новоприет член да подпише декларация, че по никакъв начин не е бил част от този апарат. Убедени сме, че издигнатите кандидати ще отговарят на тези изисквания", уверяват от екопартията в днешната декларация.

По-късно лидерът на "Глас народен" Светльо Витков също излезе с изказване за решението двете партии да работят заедно.

"Защото сме близки по идеи, по инициативи и сме част от обществото, за разлика от партиите, участвали и участващи в управлението на България", обяснява Витков избора на партньор.

Музикантът-политик обяснява още, че това няма да са последните избори на "Глас народен" и "Зелените" заедно, защото партията досега никога не е успяла да мине 4%-вата бариера.

"Ние не водим битки на всяка цена, но при следващи парламентарни избори, ако не успеем да влезем в Парламента, обезсмисляме съществуването си и на злобния въпрос: Вие участвате само заради субсидията, няма да имаме приемлив отговор", твърди Витков.

И деликатно коментира обвиненията за връзки с ДС в края на позицията:

"Не съм предал никого и не съм се продал на никой,
но много ша Ви замоля… аре, стига с тия драми!"

Общата платформа на двете партии е базирана на "зелени" политики, както и няколко общи приоритета - "дълбока реформа в съдебната система, унищожаване на задкулисието и олигархията, твърда външнополитическа ориентация към ЕС и НАТО."