Регионалната министърка Лиляна Павлова е сезирала Софийския градски съд с искане да се обявят за нищожни трите договора, с които областния управител на София Веселин Пенев е продал терените под сградите на бившите "Царски конюшни". Това сподели самата Павлова в кулоарите на парламента днес.

"Установихме, че самата процедура, която е приложил областният управител, възползвайки се от предоставени правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с тези терени. Анализът на документите показа, че този областен управител не е имал тези правомощия", обясни Павлова.

Тя каза още, че купувачът "Евротрансбилд" не е легитимиран ясно и не е собственик на имотите, за които претендира, че притежава заедно с държавата. И уточни, че в съда има много висящи дела за други фирми, които претендират за съсобственост.

"Считаме, че е на лице категорично ощетяване на финансовия, държавния, публичния и обществения интерес при извършването на тази сделка, тъй като направеното ценообразуване и като избор на тези, които са го правили и цени, на които сделката е извършена", заяви министърката.

Павлова поясни, че още през 2003 г. 85% от държавния терен уж бил продаден, но акт за продажба няма.