СИМОНА РУСЕВА

След 5 дълги години в плен на талибаните в Афганистан американският сержант Боуи Бергдал (28 г.) е свободен, предодаха световните агенции. 

Какво е преживял, засега само той си знае, но явно е забравил майчиния английски.

Сержантът в плен.

Щом узнал радостната вест лично от президента Барак Обама, баща му позвънил в амрериканския лазарет в Афганистан, където Боуи се намирал, но той нищо не разбирал. Тогава родителят изрекъл на афганистанския диалект дари: “Боуи, аз съм баща ти!”

Освобождаването е станало снощи в 19,30 ч местно време в Източен Афганистан на границата с Пакистан. Цената – замяна срещу свободата на петима бивши терористи, сред които двама високопоставени талибани, хвърлени в американската база-затвор Гуантанамо. Сред тях са двама бивши военни командири, на чиято съвест тежат хиляди избити шиити.

Замяната е станала “дистнационно”. На 13 000 км от местонахождението на Боуи Бергдал петимата от Гуантанамо са били предадени на представители на Катар. Емирството е било посредник при преговорите за размяната, става известно сега.

Щом получили уверение от Катар, че техните хора са свободни, талибаните са предали Боуи Бергдал на американците. 
Янките първо са обискирали сънародника си. Те са се опасявали, че талибаните са го превърнали в жива бомба.

Плакат в подкрепа на Бергдал: "Той се бори за нас, нека се борим за него!"

Подозренията се оказали напразни. Боуи Бергдал е бил качен на US боен хеликоптер. Той бил толкова объркан, че не разбирал какво става. Безмълвният сержант изписал на лист хартия: “SF?” (Special Forces? – в превод спецсили).

“Да, отдавна те търсехме”, бил отговорът, от който Боуи вероятно е разбрал само “Да”, свлякъл се на седалката и започнал да ридае.

От американската военна база Баграм сержант Боуи Бергдал е поел с щатски боен самолет към Германия. Той ще се лекува във военната болница в западногерманския град Ландщул, недалеч от Кайзерслаутерн. Тя е най-голямата US военна болница зад граница. В нея през 2004 г. бяха оперирани и наши тежко ранени в Ирак бойци.

Докато освободеният заложник беше още във въздуха, Барак Обама свика пресконференция в Розовата градина на Белия дом в присъствието на родителите на Боуи – Джени и Робърт Бергдал. Те като че ли не можеха още да осъзнаят, че след дълги години на мъчително очакване техният единствен син е на свобода и те скоро ще могат да го прегърнат.

Президентът Барак Обама с родителите на похитения войник.

“САЩ никога не изоставят своите мъже и жени под пагон. Боуи никога не беше забравен”, изрече Обама и се обърна към майката Джени: “Това е един хубав ден.” Тя го прегърна и пророни: “Да, това е един прекрасен ден, благодаря Ви!” След това майката плахо застана пред микрофона и изрече: “Тръпнем в очакване на мига, когато ще можем да прегърнем единствения си син. Неописиума е тревогата ни от деня на отвличането (30 юни 2009 г. бел. ред.) до днес. Заради него ще бъдем силни, за да го подкрепяме, докато се възстанови.”

Колко време ще отнеме, докато синът й преодолее шока от 5-те години плен, никой не знае. Има дори опасения, че той страда от Стокхолмски  синдром – психологически феномен, при който отвлечени се привързват към похитителите си и дори изпитват симпатии към тях.

Важното е, че Боуи Бергдал е свободен. Той е млад човек, бъдещето е пред него.