ЦИК няма намерение да ограничава по никакъв начин избирателите да гласуват на референдума, който ще се проведе заедно с президентския вот. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова пред Клуб Z. Повод за коментара й бе решението на ЦИК от преди няколко дни, с което комисията постанови, че когато избирателят влезе в изборното помещение, на него ще му се дава бюлетина за президентския вот. Бюлетина за референдума обаче ще му бъде връчена само ако той поиска такава изрично.

"Трябва да има диалог между секционната комисия и избирателя. Членовете на секционната комисия трябва да оказват съдействие на гражданите, като ги ориентират", заяви Нейкова.

Според нея замисълът на решението на ЦИК по темата не е бил да се неглижира по някакъв начин гласуването за референдума. Нейкова обясни, че всичко това ще бъде записано в Методическите указания към секционните комисии, които дават възможност за много по-подробно описание на това какви трябва да бъдат техните действия. Тя не се ангажира какъв ще бъде конкретният текст в тези указания, тъй като той трябва да бъде приет от ЦИК.

По-голямата част от членовете на ЦИК подкрепиха решението на комисията преди дни с аргумента, че президентският вот, за разлика от допитването, е задължителен с последните промени в Изборния кодекс. Малцината, които гласуваха против това решение, заявиха, че работата на изборната администрация е да насърчава българските граждани да участват в избори, а не да прави обратното.

В предстоящия референдум, инцииран от екипа на "Шоуто на Слави", гражданите трябва да се произнесат по три въпроса - за мажоритарното гласуване за депутати, за размера на партийните субсидии и за задължителното гласуване на избори и референдуми.