Австралийският плувец Ахмед Кели не е сред медалистите на параолимпийските игри в Рио де Жанейро, но историята му е сред най-завладяващите.

Той постигна шести и седми места в басейна на 50 метра бътерфлай и в щафетата 4х50 м. Щастлив е и с тях. Не може да се оплаче и от медийно внимание, въпреки че не държи много на това.

Ахмед е на 24 г., роден е в Багдад. Ражда се с деформирани крайници. Същото се отнася и за неговия брат Емануел. Родителите им решават, че не могат да се грижат за тях и ги оставят в приют. Седем години животът на двамата минава в домове за сираци. Първите 7 за Ахмед.

През 1998 г. съдбата на двете момчета се променя, те са осиновени от австралийката Мойра Кели, която е посветила живота си на хуманитарни каузи. Спечелила е много награди от различни организации. Обикаля света, помага за всевъзможни начинания в бедни и поразени от войни и конфликти държави.

Тя решава да вземе със себе си в Мелбърн Ахмед и Емануел. Двамата претърпяват операции. На Ахмед са отрязани голяма част от подбедриците на краката. Научава се да ходи, да използва протези... И дори започва да играе австралийски футбол. 

С времето обаче басейнът го тегли все повече. Така момчето става плувец и участва в параолимпийските игри в Лондон и Рио. В Бразилия го подкрепяха майка му и неговият брат. Той застана на стартовото блокче в общо 4 дисциплини.

“Това, което прави майка ми, е невероятно, казва Ахмед пред Би Би Си. - Тя взема деца от цял свят и прави необходимото да спаси живота им, било то с животоспасяващи операции или да им даде нов шанс. Уникална е. Благодарение на това, което някога направи за мен и брат ми, още оттогава не гледам назад.”

А Мойра наистина е изключителна жена. През 2009 г. тя осиновява сиамските близначки Триша и Криша в Бангладеш. Те са имали съдбата на Ахмед - майка им ги е родила и оставила. Следва 38-часова операция по разделянето на момичетата от 16-членен лекарски екип в Мелбърн. Интервенцията минава за малко чудо, има филм как е извършена. 

През 2011 г. Мойра и двамата й иракски синове участват в австралийския Х фактор. Те пеят Imagine на Джон Ленън. Извадени са от шоуто, тъй като майката забравя текста на други песни. Което предизвиква смях и закачки, не драми.

Мойра Кели със сиамските си близначки, малко след операцията.

Ахмед Кели казва, че е щастлив човек - той прави това, което обича. Спортува и се състезава. Малко съжалява, че още не е спечелил медал за Австралия на параолимпиада. Но не се отказва.

Гордее се с брат си и сестрите си. Обича да ги наблюдава как и те водят своите битки с живота. 

Неговият пример за подражание и вдъхновение е майка му Мойра. 

“Моята майка живее с ценности. Тя често казва, че хората трябва да съжителстват в уважение един към друг. Честна е и справедлива. Това са истински ценности. Старая се и аз да живея с тях, наистина давам всичко от себе си”, завършва Ахмед.