Управляващата партия "Единна Русия" вероятно ще има още по-голямо мнозинство в Думата, което ще затвърди още повече властта на президента Владимир Путин.

Това сочат първите резултати, огласени веднага след затварянето на последните избирателни секции в най-западната Калининградска област, предаде Юронюз.

Според огласените малко след 21 часа българско време на 18 септември резултати партията, оглавявана от премиера Дмитрий Медведев, взема 48,7 на сто от гласовете. В момента тя разполага с 238 места в 450-членната Дума.

Не се получиха никакви изненади. Както се и очакваше, в долната камара на парламента влизат само 4 партии, преминали 5-процентния праг.

Втори са комунистите на Генадий Зюганов с 16,3%, следвани от либералдемократите на Владимир Жириновски (14,2%) и "Справедлива Русия" на Сергей Миронов (7,6%).

Вотът протече при незапомнена апатия, особено в големите градове. Едва 50,4 на сто от избирателите в Москва излязоха да гласуват до 18 часа местно и българско време. Под половината пък пуснаха бюлетини в Санкт Петербург.

Още преди изборите анализатори предрекоха ниска активност и липса на протести. Като причина те изтъкнаха факта, че хората не постигнаха нищо с протестите след предишните избори през 2011 г.

Около полунощ в щаба на "Единна Русия" очакват да се появи президентът Владимир Путин. Трябва да дойде и лидерът на партията Медведев.

"Очевидно руснаците вече не вярват, че могат да решат нещо", заяви експремиерът (2000-2004) Михаил Касянов, лидер на опозиционната Партия на народната свобода (ПАРНАС). Той бе твърде разочарован от ниската активност.

Обесиха Путин в Киев

Активист разнася обесено чучело на путин в Киев.

Украински активисти обесиха чучело на руския президент Владимир Путин, на което бяха надянали затворническа униформа.

Това стана при протест пред руското посолство в Киев.

По--рано през деня властите арестуваха двама активисти. Единият бе нахлул на територията на мисията.

Украински активист пребил руски гражданин, на когото се опитал да попречи да гласува в посолството, твърди ТАСС. Според агенцията при този инцидент полицията не се намесила.