София вече има около 1 млрд. лв. гарантиран за новия програмен период. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Шестия дискусионен форум на тема "Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020", предаде "Фокус".

"Столична Община полага огромни усилия и работи денонощно. Успяхме да утвърдим доверието на ЕК към нас и нашия екип. Планирането на проектите за развитието на града се прави внимателно.Всички наши усилия и инвестиции бяха насочени и към опазването на околната среда и подобряването на качеството на въздуха. Голямото предизвикателство пред нас е качественото изпълнение на проектите. Очаквам от строителите отговорно отношение към изпълнението им. В новия програмен период София ще продължи да бъде лидер в развитието и използването на европейските средства", заяви Фандъкова.

И допълни, че София е бенефициент на първия одобрен проект по оперативна програма "Транспорт" за развитието на метрото, по който са отделени 752 млн. лв. По оперативна програма "Регионално развитие" са подписани и одобрени 240 млн.лв.

"В ход е процедурата по оперативна програма "Околна среда", където за София очакваме за изграждане на канализация още 500 млн. лв. Ще продължим да се възползваме максимално и от финансовите инструменти за публична инфраструктура", каза още Фандъкова.

През октомври пък ще започне изпълнението на санирането.

Не по-малко от 15-16 млрд. лв. ще бъдат инвестирано в строителството за 6 години напред, което е средно над 2,5 млрд. лв. на годишна база. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев на същия форум.

"Не беше много по-различна ситуация, когато преди 3 години дадох съвета да се мисли повече в зелено. От тези срещи има полза. Добрата новина е, че пари има. Овладели сме технологията да ползваме парите.  Втората добра новина е, че заедно разработихме новото законодателство в сферата на обществените поръчки", каза още Дончев.

Вицепремиерът призова строителите за по-строг подход.

"Дългите вериги от формални и неформални изпълнители, липсата на отговорност кой какво е построил не помага на никого. Убеден съм, че има достатъчно механизми това да бъде силно ограничено. Българският строител обичайно има висока репутация, нека я пазим такава. Да спрем да изтощаваме бранша с ниските цени. Това също е въпрос за вътрешно-браншова регулация. От войната на ниски цени никой не печели".

Това заяви Дончев.