Напълно недоправеният нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) в частта, касаеща разкриване на членството в тайни общества, препоти съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и накара всички да се обединят, че му трябва доизясняване.

След първоначално декларирания замисъл - да се "изкарат на светло" членствата на следователи, прокурори и съдии, членове на ВСС и др. в тайни, неформални и прочее общества (например масонски ложи, б.р.), с активната роля на ДПС в парламента бе дописана и темата за съсловните организации. Затова и накрая се получи финалният чл. 195а, който звучи така:

... подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения по образец.

В преходни и заключителни разпоредби обаче няма никакви формулирвки повече. За капак пише, че Комисията по професионална етика ще проверява верността на подадените декларации и може да ви обяви в несъвместимост.

Днес най-дълго говори Юлия Ковачева, която попита, като се издават такива нареждания към магистратската общност, кой ще им дефинира база - какво ВСС разбира под понятието "организации", за да не са в нарушение.

Що е то тайна организация и що е явна организация? Що е неформална явна организция? Що е то тайна формална организация, и що е то тайна неформална организация - попита върховната съдийка. - След това трябва да им кажем: гражданско дружество е това, което е формулирано по Закона за задълженията и договорите, или нещо друго.

И след това - що е то гражданско обенинение - продължи тя.

Ковачева отбеляза, че ако не изпълнят тези понятия - до едно пропуснати от законодателя, със съдържание, не могат да изискват от всеки един член на магистратската общност коректност. Тя попита още изключват ли се съсловните организации и ако не - как може декларирането на членуване в съюзи и други подобни да води до проверка за несъвместимост.

Тя обърна внимание, че няма установен ред за проверка на съдържанието на декларациите за съвместимост, камо ли пък ВСС да го прави. "Ако ще правим такава, трябва да напишем нови правила", предупреди Ковачева.

Кажете ми, моля ви се, как ще проверим участието в тайна неформална организация? Кажете ми, моля ви се, участието в етажна собственост какъв вид организация е? Аз с моите колеги и приятели, като се виждаме всяка седмица в петък, участие в какъв вид организация е, попита Ковачева.

Лозан Панов призна, че "... въпросите, които се зараждат,  са много повече от решениетя в тази част на ЗСВ".

Намеси се шефът на ВАС Георги Колев, който направо каза да прекратят дебата, защото:

Нещата са повече от неясни. Аз не виждам какво повече да се дискутира. Това е повече от абсурд – ВСС нито има ресурса... Как ще проверява тези факти.

Соня Найденова предложи или като държавен орган да излязат с предложение за нова законодателна промяна (на току-що създадения закон, б.а.), или да  поискат от Народното събрание автентично гласуване на собствения му "продукт".

На мен ми е трудно да приема, че ние ще бъдем органът, който ще даде легални дефиниции на законовите понятия, отбеляза Найденова, напомняйки че нямат право да дописват законите.

Напълно единодушни този път бяха както представители на "малцинството" в Съвета, така и тези на мнозинството, които обикновено спорят за всичко.

В крайна сметка въпросът бе пратен на Комисията по правни и институционални въпроси, която е обща към Пленума на ВСС..