Апелативният съд в Пловдив отмени задържането под стража на кмета на Перущица Ради Минчев, поискано от прокуратурата и одобрено на първа инстанция от Окръжния съд в града. Магистратите от втората инстанция обаче решиха, че Минчев може да се прибере у дома и му наложиха мярка "гаранция" от 10 000 лв. От ареста излизат и другите двама души, задържани с градоначалника - Павлин Статев и Илияна Павлова, също под гаранция срещу 10 000 лв. гаранция всеки.

Мотивите на съдия Веселин Ганев за решението са, че задържаните имат чисто съдебно минало, добри характеристики, а и съдът не намира достатъчно доказателства по обвинението за искане и даване на подкуп. Според решението не е на лице "обосновано предположение" за това обвинение. 

В съдебната зала бе и зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов, който е юрист и се включва в защитата на кмета. Във фейсбук реагира и лидерът на партията и депутат Радан Кънев. Той написа:

Апелативният съд в Пловдив отмени задържането на кмета на Перущица Ради Минчев. Втора съдебна инстанция потвърждава, че "няма обосновано предположение" Ради да е поискал подкуп. Преведено на човешки език - прокуратурата няма НИЩО. НИ-ЩО.

Останалите две смешни обвинения (за присвояване на 13 хиляди лева и някакъв документ), освен, че не обосновават задържане, ще паднат по реда си. Защото няма такива деяния.

Остава въпросът кой ще поеме отговорността за тази нагла предизборна акция, за доброто име на един цял Перущенски род с неопетнена от столетия репутация, за малкото дете, което не знае, защо баща му не се прибира вкъщи? #KOЙ?