Средище на културата, най-добър град за живеене според редица международни класации, столица на Австрийската империя, на Австро-Унгария и на днешната Република Австрия. Виена безспорно е несравнима по своята архитектура, история и население. Градът е приютявал през годините елита на политическия, научен и духовен живот: от Моцарт до Густаф Климт, от Зигмунд Фройд до Франц Кафка, от Адолф Хитлер до Йосиф Сталин. В тази богата палитра от хора, епохи и цивилизации място днес намира и над 20-хилядна българска общност.

Българска реч често може да бъде чута пред прословутата катедрала „Св. Стефан“ или пред колелото на Пратера, а също така и на австрийските радио и телевизионни честоти. От 2009-та година насам, веднъж месечно, по австрийското радио Orange 94.0 звучи българско предаване, а кабелната телевизия OKTO е дом на предаването „Бригада“, което също представя българската диаспора пред австрийското общество.

Освен това, сънародниците ни формират една от най-големите чуждестранни групи в университетите. Хиляди от тях учат в трите големи висши учебни заведения в града – Централния университет, построен през 1365 година, Икономическия, отличен в множество класации като един от най-добрите в Европа, и Техническия, който възпитава наследниците на именитите архитекти, предали облика на имперската столица.

Няма как да пропуснем и многото успешно реализирани българи в Австрия – адвокати, лекари, счетоводители и други. Само в приложението BGKontakti, което свързва българската общност във Виена, има адресите на над 150 кантори, лекарски и стоматологични кабинети, аптеки, брокерски и счетоводни къщи, които ще ви посрещнат и на български език.

Две важни дати за българите в Австрия

Само след месец и половина, хиляди от тези наши сънародници, ще се наредят пред изборните секции, за да дадат своя глас за една по-добра България. Точно както се нареждат на опашки, за да присъстват на всяка постановка, която български артисти поставят във Виена, или за да се качат и препълнят самолетите, летящи ежедневно до родината им. На 6 ноември, те ще чакат с часове, за да упражнят конституционното си право на глас, за което през годината се бореха и протестираха, а в момента активно събират заявления, за да могат да си отворят секции, напук на “патриотичните” напъни да ги превърнат в безродници.

Месец преди това обаче, на 8 октомври, българската общност ще се събере в Културния институт “Дом Витгенщайн”. Там от 10:00 до 17:00 ще се проведе дебютното издание на Информационната среща за българите в Австрия. Събитието ще включва презентации на различни теми, важни за всеки емигрант – от отговорите на елементарния, но логичен въпрос “Как да съм легален в Австрия?” до специализирани консултации за студентите, служителите и българите, желаещи да започнат собствен бизнес в австрийската държава.

Входът на събитието е свободен, а освен презентации, то ще посрещне и различни щандове, на които всеки ще може да зададе лично своите въпроси. Срещата дава възможност и за създаване на запознанства и взаимопомощ, неща, които са от огромно значение за всеки емигрант.

Повече информация може да намерите на www.bgmedia.at/infotag.

Клуб Z е медиен партньор на Информационната среща на българите в Австрия.