„Жертвите на войните, които отравят народите с омраза и земята с оръжие,  умоляват за мир; умоляват за мир нашите братя и сестри, които живеят под заплахата на бомбите или са принудени да оставят своя дом и мигрират ограбени към непознатото“, заяви папа Франциск в своето размишление по време на икуменическата молитва в Асизи, предаде Радио Ватикана.

Срещата на светия отец с лидери на редица религии се проведе във вторник следобед в долната базилика на базиликата "Свети Франциск", където се намира гроба на Бедняка. Бежанци от войни и религизни представители на - християнство, юдаизъм, ислям, хиндуизъм, будизъм и други, се молиха за мир с папа Франциск в Асизи, родния град на свети Франциск, който е проповядвал търпимост,  доброта и милосърдие. Именно неговото име прие кардинал Берголиьо, когато стана папа.

Негово светейшество разговаря и обядва с тях във францисканския манастир в града. Сред гостите имаше 12 бежанци от конфликтите в Нигерия, Еритрея, Мали и Сирия, представена от трима християни, избягали от обсадения град Алепо. 

Тази година християните бяха поканени да се молят в базиликата "Свети Франциск", а представителите на другите религии на други места в града, който от векове привлича почитатели на светеца, изоставил семейното богатство за отшелнически живот.

„Нека утолим жаждата за любов на разпнатия Исус чрез служението към най-бедните сред бедните – каза папа Франциск. Господ е жаден за нашата състрадателна любов и ще бъде утешен само когато се преклоним пред нищетата на другите“.

Папа Франциск.