Американският лекоатлет Тайсън Гей, бивш световен шампион на 100 и 200 метра, иска да стане бобслеист. 34-годишният спринтьор ще участва от днес до 24 септември на квалификации за попълване на националния отбор на САЩ. Надпреварата е в Калгари, Канада.

Това е само първата пресявка. Следващият месец предстои втора - в Лейк Плесид, след която ще бъде определен съставът на американците по бобслей за наближаващия сезон.

Гей е минал специална подготовка, за да се представи добре и да заслужи мястото. Пред щатските медии той споделя, че се разделя с пистата "само за кратко", но всъщност се надява да участва на олимпийските игри през 2018 г. в Южна Корея. И по този начин да се нареди до спортистите, състезавали се на лятна и зимна олимпиада. А оттам и да продължи кариерата си, тъй като е на 34 г. и времето му в леката атлетика изтича.

Бобслеят е спорт, в който място намират много спринтьори - заради бързината и силата, необходими при забутването на боба.

На тестовете ще участва и друг лекоатлет от олимпийския отбор на САЩ в щафетата 4х100 в Рио де Жанейро - Райън Бейли. Тимът бе дисквалифициран на форума в Бразилия и за пореден път претърпя провал.

Тайсън Гей е световен шампион на 100, 200 и 4х100 метра от "Осака 2007". Той "излежа" наказание от 12 месеца за употреба на допинг и бе лишен от сребърния си олимпийски медал на 4х100 от "Лондон 2012".