Само след по-малко от 50 дни ще разберем дали ще се удаде на милиардера Донълд Тръмп да хвърли света в бездната, която чертае. Единственото препятствие пред него е Хилъри Клинтън, пише във "Файненшъл таймс" Едуард Люс.

Според него Хилъри ще продължи с общи лозунги като - "Ще строим мостове между хората, а не стени" или "Заедно сме по-силни". Това обаче нищо не подсказва какво точно на практика ще предприеме тя. Така че успехът ѝ ще зависи на първо място от това дали Тръмп ще прояви здрави нерви или ще изригне и ще покаже недисциплинирания си нрав.

Прогнозата на автора е: Ако на първия дебат през другата седмица милиардерът удържи нервите си пред заплахите на Клинтън и се въздържи да отправи обиди към големи слоеве от американското общество, то пресата ще го обяви за победител.

И още. Ако през следващите дни Хилъри, която се възстановява от пневмония, се спъне, закашля или кихне, това за нея може да означава политическа смърт.   

За сложната и трудна ситуация е виновна самата бивша първа дама, е мнението на Люс. Нейната природа на потайнственост стимулира разни конспиративни теории, на които Тръмп е баш майстор. Избирателите й се съмняват в честността й. И понеже това е състезание, в което ще победи "по-малко непопулярния", Хилъри е способна да го загуби. Ако Тръмп сдържи гадния си характер, а това не е толкова сложно за голяма част от хората, това ще му е достатъчно. Но за Тръмп от друга страна никак не е трудно да се върне към лошите си навици.

Така че е възможно американците да си изберат президент ксенофоб, който е горд от невежеството си, а всички надежди са обърнати към Хилъри да се съвземе и излезе от ъгъла, в който е натикана, заключава авторът.