Комисията по правни и институционални въпроси на ВСС смята, че разписаните от парламента задължения да се декларира членство на магистратите в официални, неформални, тайни и пр. организации не важат за заварените членове на системата. Но няма и законова забрана.

Това стана ясно от изказване на Юлиана Колева днес на заседание на прокурорската колегия на Съвета.

Днес колегията трябваше да се заеме с "горещия" картоф - декларациите за членуване във всевъзможни общества и организации, които преди време започнаха атрактивно в НС, но се превърнаха във фарс. Освен това промененият закон предвижда подаването и воденето им в специален регистър, както и евентуална опция за обявяване на несъвместимост на тяхна база.

Вчера съдийската колегия - дори и най-непримиримите опоненти - се обедини единодушно около това, че новите постановки на ЗСВ са напълно неясни, без нужните дефиниции и че не можеш да обвиняваш магистрат в несъвместимост, като не си му дал база що е "неформална организация", камо ли "тайна".

Кажете ми, моля ви се, как ще проверим участието в тайна неформална организация? Кажете ми, моля ви се, участието в етажна собственост какъв вид организация е? Аз с моите колеги и приятели, като се виждаме всяка седмица в петък, участие в какъв вид организация е, попита вчера Юлия Ковачева.

Днес и Колева от Правната комисия се съгласи примирено:

Оказа се, че колкото повече внимание обръщаме на тези текстове, толкова повече въпроси възникват.

Затова стана ясно, че след като първо и двете колегии пратиха въпроса в Правната комисия, тя предлага... топката да се върне на двете Етични комисии на двете колегии, които да си разпишат вътрешни правила за мъглявати формулировки. Е, след като се стиковат - за да са еднакви...

Против решението на Комисията по правни въпроси - да бъдат изключени действащите магистрати, се обяви Магдалена Лазарова.

Считам, че ако приемем, че единствено членът се прилага само за в бъдеще – само за лицата, които в бъдеще ще встъпват в длъжност, се поставят в неравнопоставеност всички останали магистрати, каза тя.

"Е, как да тълкуваме това ваше становище" - чу се объркано от залата... 

"Ние ще приемем регистъра (на подадени декларации, б.р.), но важно е какво ще изпратим като послание към 200 или 3000, или 5000 прокурори и магистрати в страната", заяви Васил Петров. Той единствен даде предложение, сходно с това на съдиите вчера - въпросът да се върне в парламента за т. нар. автентично тълкуване, или с думи прости: депутатите сами да кажат какво са имали предвид.

Сотир Цацаров се намеси с ирония към законодателя и напомняйки на колегите си, че не е тяхна работа да "дописват" законите:

Въпросът е, че тълкуването на закона се прави от законодателя. Според мене всеки наш опит за тълкуване може би би бил непоследователен, може би непълен, а може би и в разрез с волята на законодателя... Доколкото закнодателят е осъзнал своята воля...

След даване на примери от залата за ловно-рибарски дружества и организиран риболов, Елка Атанасова отбеляза ядосано, че юристите участват в кръгли маси, форуми и пр.:

Стигаме дотам, че може колегата магистрат да декларира участието си в някакъв форум.

Накрая колегията все решение да се приеме регистърът на декларациите и техния външен вид, но не и как ще се изчистят неяснотите в тях. И от кого.

В типичния си конструктивен дух прокурорската колегия на ВСС хареса за свой представител в Управителния съвет на Националния институт на правосъдието (НИП). Това е Незабравка Стоева, която бе избрана с 8:0 - от всички присъстващи на днешното заседание на ВСС без самата нея.

 Незабравка Стоева ще е единият нов представител на ВСС в НИП. Снимка БГНЕС

Вчера съдийската колегия се изпокара и двата враждуващи лагера така и не излъчиха свой представител в управителния съвт на НИП.