Тийнейджърският идол Джъстин Бийбър попадна в поредната неприятна история. 20-годишният канадски певец бе принуден да се извини, че си е позволил да каже думата „негър“, разказвайки кратък расистки виц преди почти 4 години. За това съобщи Би Би Си. Клипът с майтапа пред приятели бе качен на сайта на британския таблоид The Sun, а оттам и в YouTube.

Британските тв канали цял ден пускаха записа, в който Бийбър, тогава на 16 години, седи с приятелка на някакъв диван, играе си с телефона си като най-нормално съвременно дете и с мутиращ глас разказва следния виц: „Защо черните хора се страхуват от вериги?... Бягай негър, бягай негър.“ Последните му думи едва се чуват, защото са маскирани с звук от припалващ двигател - очевидно Джъстин имитира бягащия негър. Някъде иззад камерата се чува и глас, който предупреждава: „Недей да го казваш! Не го казвай!“

Клипчето е направено със смартфон през 2011 г., докато се снимал документален филм за невръстния певец под заглавие „Никога не казвай никога“. В опит да не допусне разрастване на скандала, който да попречи на стремителната му кариера, Джъстин пусна специално изявление, публикувано днес, 2 юни, от The Sun.

В изявлението си младият канадец отбелязва, че записът е направен преди години. "Бях дете, не разбирах силата на някои думи и не съзнавах, че те могат да наранят някого. Виновен съм. Аз много сериозно се отнасям към дружбата с хора от различни култури и поднасям извиненията си за оскърблението", пише мистър Бийбър.

Телевизионната компания Sky News твърди, че обкръжението на певеца се опитало да купи видеото от собственика му за крупна сума, но явно не успяло да наддаде достатъчно и клипът попаднал в средствата за масова информация.