Родителите днес изпитват ужас от гледката на детето им, което рови в боклуци. Веднага вадят мокрите кърпички, ръцете се мият. На детските площадки непрестанни са виковете: „Не бъркай там“, „Боклук, пусни го“. И т. н. Родителите се страхуват децата им да се изцапат, защото са убедени, че това е пряк път към болестта. Освен това днешните подрастващи прекарват навън два пъти по-малко време, отколкото връстниците им преди 20 години. Какво препоръчват обаче учените?

Учените все по-често обясняват, че вманиачаването в чистотата не е особено полезно за малките. Милиони години децата са били постоянно изложени на микробите край тях. Вижте какво е нормалното поведение на децата от самото начало: бебета непрекъснато слагат ръцете си, краката си и всичко, което видят в устата си. По-големите деца обичат да ровят в пръстта, да събират червеи, охлюви, да се търкалят по земята, да хващат жаби и т. н. При това естествено поведение организмите им се срещат с много микроби и така се тренира тяхната имунна система да реагира правилно.

С времето начинът на живот се променя като ние непрестанно сме се опитвали да елиминираме възможно най-много микроби, на които сме изложени. Най-новите изследвания сочат, че това е разрушително за здравето на нашите деца. Според тях съществува директна връзка между липсата на различни микроби в червата на децата и потенциални хронични състояния като астма, алергии, затлъстяване, диабет и дори някои мозъчни изменения.

Като учени ни изучаваме микробите, които причиняват болести от много години и разбираме колко важно за децата е да бъдат изложени на различни видове бактерии. Но като родители, знаейки всичко, което знаем, не е лесно да вземем решения, свързани с излагането на действието на микробите. Ето някои навици, които трябва да окуражаваме в децата си.

Оставете ги да се мърсят

Позволявайте на децата си да пипат всичко, което искат (в границите на разумното) като това включва мръсотии, кал, растения, дървета, насекоми и т.н. Носете кофа, малко вода и лопата следващия път, когато излезете с децата сред природата.

Само след няколко минути повечето деца наоколо ще правят торти от кал или ще решат да си направят кална маска. Ако мръсотията влезе в устата им, не се притеснявайте. Те скоро ще разберат, че мръсотията не е особено вкусна и едва ли ще развият навика да я ядат. Повечето деца имат вътрешното желание да се мърсят, но в техния модерен свят тази нужда трябва да бъде окуражавана.  Направете услуга на детето си и му кажете да си поиграе с мръсотия!

Оставете кучето да ги облизва

Ако имате куче, оставете го свободно да си играе и да общува с бебето ви или малкото ви дете. Преди бебето да се роди е добре кучето да мине през ветеринаря, за да сте сигурни, че е в добро здраве. Скорошните проучвания показват, че ако кучето ви ближе бебето и е в близост до него това в голяма степен намалява опасността от развиването на алергии и астма. Допълнителните бонуси са добрата компания и приучаването на детето да обича животни.

Избягвайте чистенето на ръцете

По време на играта навън родителите непрекъснато вадят мокри антибактериални кърпички. Потиснете желанието да почиствате детето си веднага, след като то малко се изцапа. Оставате го да остане мръсно, докато свърши играта, или докато трябва да се храни. Освен това прекалената употреба на антибактериални кърпи и сапуни увеличава резистентността на микробите.

Давайте им ферментирали храни

Най-многото микроби в червата са съвсем долу, в дебелото черво. Те имат нужда храната да стигне до тях. Ако ядете бяла захар, бяло брашно и рафинирани храни, те няма да стигнат до микробите, тъй като се абсорбират лесно по-рано- в стомаха или в тънките черва. Храните, които са богати на фибри, ядките, зеленчуците – всички те са идеална храна за микробите, тъй като стигат до дебелото черво. Мислите, че по времето на хранене трябва да осигурите храна и за вашето дете, и за неговите микроби. Така че дайте повече на микробите на детето като им предоставяте по-често ферментирали храни като кисело мляко, кефир и т.н.

По-кротко с антибиотиците

Антибиотиците са чудодейно средство за лечение за бактериални инфекции и са спасили живота на милиони деца. Но днес вече сме наясно, че не са така безвредни, както преди мислехме. Те буквално бомбардират чревната микробна флора, като убиват и добрите, и лошите бактерии. Това се отразява доста неблагоприятно на състава на микробите, което на свой ред може да причини астма, алергии, затлъстяване, диабет и други „болести на западния начин на живот“, които се проявяват при децата. Антибиотиците действат само при бактериални инфекции. Трябва да ги използваме само при нужда и при сериозни бактериални инфекции.

B. Brett Finlay, Ph.D., and Marie-Claire Arrieta, Ph.D., са автори на книгата „Оставете ги да ядат мръсни неща: Спасяването на детето ви от свръхсанитаризирания свят“. (Let Them Eat Dirt: Saving Your Child from an Oversanitized World). Финли е професор по микробиология в Университета на Британска Колумбия и световен експерт в областта на бактериалните инфекции. Ариета е микробиолог и преподавател в Университета на Калгари. През 2015 г. тяхно изследване показа, че астмата при много малки бебета може да е свързана с липсата на ключови чревни бактериални видове. Статията им е публикувана в сп. Тайм.