Предсрочни избори още в първата половина на 2017 г. поиска ДПС. Думите са на председателя на партията Мустафа Карадайъ пред Есенната академия за либерални политики, организирана от младежката структура на партията и фондация "Фридрих Науман". Карадайъ заяви, че най-голямата управляваща партия продължава да "толерира политическото, етническото, социалното, дори верското противопоставяне". По думите му това се прави, докато ГЕРБ се крият "зад пердето на псевдо патриотите - националисти", с които продължават да управляват страната.

ДПС дава тази оценка и настоява за определянето на кратък политически хоризонт, в който след президентските избори да се стартира процес на стабилизация и нормализация на властта в държавата. Това може да стане само чрез провеждането на предсрочни парламентарни избори още в първата половина на 2017 г., след които да се установи идейно и ценностно хомогенно мнозинство, което да излъчи европейски и натовски ангажирано правителство,  заяви Карадайъ.

Според председателя на партията само по тои начин България би изпълнила пълноценно ролята си на председателстващ Съвета на Европа през 2018 г. Той допълни, че доктрината на ДПС, оставена от почетния му председател д-р Ахмед Доган, е "заедността" - политиката на обединение на различията, на респект и необходимост от различията.

Само онзи, който няма визия за развитие може да иска да управлява чрез активирането на архетипови страхове. Политика не се прави с противопоставяне, заяви Карадайъ и обяви, че мисията на ДПС била да не допуска "подобни елементи да обезлюдяват държавата".

Към момента за предсрочни избори от ГЕРБ говори само премиерът Бойко Борисов и под условие - че кандидатът на партията му за президент (чието име към момента е неизвестно и се очаква да стане ясно на 2 октомври - б.р.) загуби изборите.