Двама отсъстващи от т. нар. опозиционно малцинство решиха днес от втори опит проблема кой от съдийската колегия на ВСС ще е представител в управителния съвет на Националния институт на правосъдието.

Както Клуб Z писа, миналия вторник членовете се изпокараха, размениха се остри реплики, а двата лагера се замеряха напук с имена - предложения за почти изцяло представителната функция. Която на всичкото отгоре ще продължи около година...

Поради отсъствието на двама, които обикновено гласуват с мнозинството - Милка Итова и Мария Кузманова, при три поредни гласувания тогава се получи патовото 6:6 и избор нямаше.

Днес обаче ситуацията бе точно обратната - Калин Калпакчиев и Юлия Ковачева от "бунтарите" се оказаха в командировка. Даниела Костова в делови дух предложи Мария Кузманова, която е и досега в УС на НИП.

Соня Найденова бе единственият алтернативен, който издигна Камен Иванов. Тя акцентира, че НИП е с нов избран директор, който заявил, че ще има промяна.

В допълнение на тази нова енергия, която новият директор ще влее, смятам, че и съдийската колегия трябва да влее нова енергия в УС на НИП. С всичките си качества – професионални, човешки, културни Иванов ще помогне.  Смятам и че ангажиментите на членове на ВСС в дейности, включително и представителни, трябва да бъдат равномерни, каза още Найденова, макар че "мачът изглеждаше свирен".

Така и се оказа - със 7:3 Кузманова бе избрана да продължи да представлява Съвета в НИП.

Прокуратурата вече изпрати там свой представител - Незабравка Стоева.

[[nid:44784]]