Article_top

До днешната дата - 28 септември - 21 кандидат-президентски двойки са приети в ЦИК за предстоящите избори за държавен глава.

Сред тях има осъдени, бивши министри, музиканти, настоящи депутати, бивши агенти на Държавна сигурност, един бивш премиер и шепа неизвестни личности. За вота са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 6 инициативни комитета, но 4 от тях още нямат кандидати, а една партия даже първо подкрепи един независим кандидат, после си свали доверието от него и издигна свой.

Ето и кратко представяне на всички кандидати досега - подреждаме ги по реда на регистрациите в ЦИК.

 

??? - ГЕРБ

Първата партия в държавата се регистрира за вота веднага след отварянето на ЦИК в уречения ден, но досега не е избрала своя кандидат. Както Бойко Борисов, така и Цветан Цветанов обещаха това да стане до края на месец септември. След това няколко пъти удължаваха срока, за да го застопорят на 2 октомври - буквално по-малко от 40 часа преди изтичането на законовия срок за регистрация и на кандидатите в ЦИК. Все още неизвестен, този кандидат всъщност е сред най-обсъжданите в общественото пространство. Социолозите дори са сигурни, че който и да е, той ще е фаворитът за поста.

 

Веселин Марешки (независим)

Вицепрезидент: Петър Петров

Фармацевтичният бос, който скоро влезе и в петролния бизнес, се регистрира като първия независим кандидат-президент. Той е семеен, с две деца, висше инженерно образование, започнато в Москва и завършено в България.

Марешки е бил общински съветник във Варна от РЗС, както и кандидат-кмет на града през 2007 г., но след изборите напуска партията. През 2011 г. отново се кандидатира за поста в морската столица, подкрепен от няколко по-малки формации, като този път получи далеч по-добро представяне и стигна до балотаж с бившия вече градоначалник Кирил Йорданов (тогава кандидат на ГЕРБ).

Като основни политически цели Марешки определя борбата с картелите за горива, олигарсите и монополите, както и с настоящия политически модел в България.

 

Митко Енчев Димитров (независим)

Вицепредизидент: Митко Уручев

Композиторът и поет Митко Димитров, член на дует „Ало“, се кандидатира като независим кандидат за втори път.

През 1996 г. той събира близо 8000 гласа като лидер на партията си "Обединение за запазване на богаствата на България", което днес е гражданско движение.

Митко Уручев пък е производител на пелети за огрев от Смолян.

 

Владимир Кузов (независим)

Вицепрезидент: Борислав Ноев

Бившият депутат на "Атака" (2005-2006) е може би най-известен като един от малкото български депутати, осъдени и изгонени от парламента. По образование е инженер.

През 2006 г. прокуратурата иска свалянето на имунитета на Кузов, за да започне досъдебно производство. Той си дава защитата сам. През 2007 г. Софийският градски съд го осъжда на първа инстанция за блудство с малолетен. Присъдата в последствие е намалена на условна. 

 

Румен Гълъбинов (независим)

Вицепрезидент: Веска Волева

Икономистът Румен Гълъбинов и адвокатката Веска Волева бяха първата обявена президентска двойка. Двамата са регистрирани като независими кандидати, подкрепени от Инициативен комитет. Партията "Българско национално обединение" първо ги представи като свои кандидати на пресконференция в БТА, въпреки че дни по-късно регистрира и други - Димитър Маринов и Радослав Петров (по-долу). Лидерът на партията Георги Георгиев обясни пред Клуб Z, че самият Гълъбинов е предпочел да се яви като независим и между него и формацията "не са останали лоши чувства".

Гълъбинов поставя като основни цели борбата с корупцията и повдигането на дебат по икономически теми в парламента. Според него настоящият държавен глава не ползва пълноценно президентските пълномощия.

 

Румен Радев (БСП)

Вицепрезидент: Илияна Йотова

Бившият шеф на Военновъздушните сили ген. Румен Радев е регистриран от Инициативен комитет, но това е просто форматът, който БСП избра за своя кандидат. 

Радев има впечатляваща военна кариера - учи във Висшето народно военновъздушно училище "Георги Бенковски", където завършва първи във випуска, после продължава образованието си във Военна академия "Г.С. Раковски", специализира в САЩ. Доктор на военните науки по въздушна тактика и симулационен бой, магистър от американската въздушна школа "Максуел" по стратегически проучвания. Радев стана кандидат на БСП след като подаде оставка като шеф на ВВС заради несъгласие с решението българското въздушно пространство да се охранява с чужда помощ.

Вицепрезидентката на Радев Илияна Йотова е далеч по-известна от него - в момента тя кара втория си мандат на евродепутат в Европейския парламент, служила е и като народен представител в българския. Йотова е с филоложка образование, работила е като журналист в БНТ.

 

Велизар Енчев (Движение "Българската пролет")

Вицепрезидент: Биляна Грънчарова

Велизар Енчев е независим депутат в настоящия парламент, влязъл с листата на Патриотичния фронт, но напуснал групата скоро след началото на мандата.

Енчев е с журналистическо образование, както и докторантура по международни отношения. Под прикрието на журналист, а после като дипломат, той работи за Първо главно управление на Държавна сигурност, занимаващо се с външо разузнаване. Бивш посланик на България в Хърватия (1997-2002). 

Вицето му Биляна Грънчарова е известна адвокатка от Плевен.

 

Димитър Маринов - Митьо Пищова (независим)

Вицепрезидент: Радослав Петров - Радо Шишарката

За Димитър Маринов, по-известен като Митьо Пищова, това е втори опит да се кандидатира за президент. През 2006 г. той прави опит да участва във вота заедно с Росен Николов, но инициативният им комитет не успява да събере необходимите по закон 15 000 подписа. Преди това има и други опити за участие в политиката - през 2003 г. е кандидат-кмет на Варна от листата на Християнрадикалите, като получава 509 гласа. През 2005 г. е част от листата в Кърджали на партия "Евророма", която обаче не прескача бариерата.

Радо Шишарката е български поп-фолк певец, професионален музикант, издал е 9 албума и е написал над 200 авторски песни, много от които бяха хитове през 90-те. Това е първият му опит за влизане в политиката.

Кандидат-президентската двойка се зарече, че няма да купува гласове, но призова който иска да дари по 100 лева. С тях щели да купуват топъл хляб и кебапчета за хората.

Двамата са кандидатите на партията "Българско национално обединение".

 

Красимир Каракачанов (ВМРО-НФСБ-АТАКА)

Вицепрезидент: Явор Нотев

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и настоящ депутат влиза в уникална тройна "патриотична" коалиция, заедно с депутата от "Атака" Явор Нотев и подкрепата на партньора си в парламента НФСБ.

Каракачанов е историк по образование, депутат в три Народни събрания, бивш агент на Държавна сигурност. Това е второто му участие в президентски избори - през 2011 г. получи 0,99% от вота, но само като представител на ВМРО.

Нотев също е депутат в трети парламент, юрист, работи дълги години като адвокат. 

 

Жорж Ганчев (независим)

Вицепрезидент: Кольо Парамов

За Жорж Ганчев това ще е третата борба за президентския пост. Бившият фехтовач (британски и български, световен шампион и треньор), писател и кинодеец се явява за първи път на избори през 1992 г., когато получава 17% от вота. Депутат е в 37-то и 38-то НС, кандидатира се отново за президент през 2001 г., но получава едва 3,36% от гласовете. Бивш агент на Държавна сигурност.

Кольо Парамов е финансов експерт, бивш депутат от БСП (1991-1995), работил като главен ревизор на БНБ, бил е и кандидат-кмет на София.

 

Ивайло Калфин (АБВ)

Вицепрезидент: не е определен

Ивайло Калфин е с дълга политическа кариера - депутат в три парламента, беше министър на външните работи в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009), социален министър и вицепремиер в настоящия кабинет на Борисов. Изкарва пълен мандат и като евродепутат на БСП. През 2014 г. напуска столетницата и влиза в новата партия АБВ като дясна ръка на лидера Георги Първанов.

Това е второ участие на Калфин в президентския вот - през 2011 г. Калфин като кандидат на БСП получава 47,42% на балотаж срещу настоящия държавен глава Росен Плевнелиев.

Калфин е подкрепен от коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ", в която освен АБВ участват Движение "Гергьовден", ГОРД, Партия на зелените, "Български лейбъристи", и "Либералите".

АБВ заявиха на 15 септември, че до 10 дни ще обявят вицепрезидента си, но досега не е споменато нито едно име.

 

Трайчо Трайков (Реформаторски блок)

Вицепрезидент: Съби Събев

Трайчо Трайков е кандидатът, до който Реформаторите стигнаха след дълги усилия и обсъждания, но в крайна сметка всички подкрепиха кандидатурата. Трайков е икономист, специализирал финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия. В политиката влиза като министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов. Никога не е членувал в ГЕРБ. След поискана оставка през 2013 г. напуска кабинета и след това се включва в оформящия се съюз на десните сили.

Съби Събев е генерал-майор от запаса, а военната му биография е много подобна на тази на левия кандидат ген. Румен Радев. Събев учи в същите Военно-въздушни училища и академии, специализира в Русия, САЩ, посещава школи на НАТО в Европа. Ген. Събев обаче приключва военната си кариера като военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел – Белгия, където работи над 2 години като национален представител във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС. В момента е главен експерт във Военна академия „Г. С. Раковски“.

 

Камен Попов (независим)

Вицепрезидент: Георги Неделчев

Камен Попов стана известен преди година като "човека, който удари Волен Сидеров". Това стана, след като Попов нанесе удари по лицето на лидера на "Атака" при нощната свада в близост до НАТФИЗ, провокирана от нахлуването на националиста в академията.

Попов е бизнесмен, шеф на спортна федерация и бивш спортист, бивш симпатизант на Българския национален съюз на Боян Расате. Определя себе си като националист и патриот. Общественото внимание бе за кратко върху него и тази година като един от посрещачите на "Нощните вълци", известни като "рокерите на Путин".

 

Татяна Дончева (Движение 21 и НДСВ)

Вицепрезидент: Минчо Спасов

Татяна Дончева е юрист и дългогодишен адвокат, прочула се като правен защитник на редица български корпорации. Сред тях в зората на 90-те е била и организацията "Мултигруп". Тя е била и юрист на Светия синод. Депутат в три Народни събрания, работила за кратко като прокурор, влиза в политиката през 1997 г. като народен представител на БСП. През 2005 г. е опонент на Бойко Борисов на частичните избори за кмет на София, като получава 31.5% на втория тур. През 2011 г. се отделя със свои симпатизанти от БСП в "Движение 21".

Минчо Спасов е юрист, бивш общински съветник на СДС в Ямбол, по-късно депутат в две Народни събрания от листата на НДСВ, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във времето, когато комисията "разследваше" действащия тогава вътрешен министър Румен Петков. В крайна сметка той подаде оставка. В тази комисия беше и самата Дончева. 

 

Господин Тонев (Българска демократична общност) 

Вицепрезидент: Андрей Андреев

Господин Тонев е бивш депутат от ОДС в 38-то Народно събрание (1997-2001). Член на ръководството на СДС в периода 2002 – 2003 г. и 2005 – 2008 г.

По образование е германист, работил е като преподавател и преводач. Председател на Българска демократична общност, определя себе си като християндемократ.

Андрей Андреев е музиколог, директор на Държавна филхармония Пловдив, Оперно-филхармонично дружество – Пловдив и Средно Музикално Училище Пловдив, преподавател в Българска държавна консерватория, Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Средно музикално училище – Пловдив. 

Андреев е и депутат в 7-ото Велико Народно събрание от квотата на СДС, един от 39-имата, които отказват да подпишат новата Конституция.

 

Александър Каракачанов (независим)

Вицепрезидент: Боян Киров

Александър Каракачанов започва политическата си кариера преди 10 ноември като общински съветник в София, а през 1990 г. става първият кмет на София от СДС. Остава на поста само година. Депутат във 7-ото Велико народно събрание, както и в обикновеното 38-о НС. Един от основателите на "Екогласност", учредител и председател (до 2009 г., оттогава - секретар и говорител) на Зелената партия. 

Завършил е философия в България и макроикономика в Москва. Преподавател в Софийския университет и доцент в УниБИТ. Занимавал се е с научна дейност, има и докторантура по философия.

Боян Киров е депутат от 37-то Народно събрание в листата на БСП. Агент на Държавна сигурност с псевдонимите "Кирил" и "Петров".

 

Бисер Миланов-Петното (независим)

Вицепрезидент: Красимир Настев

Бисер Миланов, известен с прякора си "Петното", е познат в обществото като ключов контрапротестиращ в поредицата протести ДАНСwithme срещу кабинета "Орешарски" през 2014 г. Тогава Миланов организира гражданско движение "Свобода" в подкрепа на управляващите. Той и група подбрани протестиращи бяха поканени тогава на среща с премиера Пламен Орешарски. Участниците в ДАНСwithme неколкократно посочваха Миланов като провокатор, опитващ се да спре протестите, той бе задържан няколко пъти от полицията при опити да предизвика насилие.

Петното няма висше образование, но за сметка на това в биографията му има общо 7 присъди, част от тях ефективни. Първата - условна - е получил на 18 години заради кражба. За следващата лежи 6 месеца в затвора. Бягство от затвора му носи трета присъда, лежи още 4 години и три месеца. Съден е още за хулиганство, съпротивляване на полицията, тежка телесна повреда, а само преди няколко месеца бе арестуван за побой и нанесени средни телесни повреди на своя бивша приятелка.

 

Пламен Орешарски (независим)

Вицепрезидент: Данаил Папазов

Пламен Орешарски определено е сред най-разпознаваемите лица на тези избори. Първо заради мандата си като министър-председател (2013-2014 г), избран от БСП и с подкрепата на ДПС. Избирането на Делян Пеевски като председател на ДАНС дава старта на поредицата протести ДАНСwithme, през юли 2014 г. Орешарски подаде оставка.

Финансист по образование, преподавател в УНСС и НБУ, Орешарски започва кариерата си като професионален кадър в Министерство на финансите. През 1997-2001 г. е зам.-министър на финансите в кабинета на Костов. Бивш зам.-председател на СДС. През 2003 г. трябваше да е кандидат за кмет на София от СДС, но бе оттеглен в последния момент от лидерката на партията тогава Надежда Михайлова. През 2005 г. Орешарски е избран за финансов министър на Тройната коалиция - единственият непартиен кадър в кабинета. 

През 2009-2013 г. е депутат в 41-ото и 42-ото Народно събрание като представител на гражданската квота на Коалиция за България. 

Данаил Папазов беше министър на транспорта в правителството на Орешарски. По образование е инженер-корабоводител, по-късно учи "Стопанско управление", специализира в Лондон и Хамбург. Работил е и като капитан на далечно плаване. От 2001 г. до мандата си в кабинета е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД. Той от години е и граждански експерт от България в НАТО - позиция, която няма нищо общо с правителствена подкрепа.  


Пламен Пасков (независим)

Вицепрезидент: Светозар Съев

Пламен Пасков е български предприемач, доктор по ветеринарна медицина. Развива бизнес със специализиран авторски ветеринарен софтуер, който продава успешно в множество ветеринарни клиники в Русия. Там е регистрирана и компанията му.

През 2015 г. участва в кметските избори в Димитровград като независим кандидат с подкрепата на „Атака“. Получава 1,55%.

Светозар Съев е инженер и предприемач. 

 

Светослав Витков ("Глас Народен", "Зелените")

Вицепрезидент: Иван Велков

Вокалистът на "Хиподил" Светльо Витков се явява за втори път на вота за държавен глава. Поредният музикант в надпреварата влезе в политиката през 2011 г, когато бе издигнат като независим кандидат с вице Венцислав Мицов, и получи 1,61%. Две години по-късно създава партията "Глас Народен", с която участва в следващите два парламентарни вота, всеки път минавайки с малко 1% от гласовете.

Преди политическата си кариера Витков бе известен основно с текстовете и успехите на "Хиподил", далеч по-малко и с преподаването на карате. Новото в този вот е, че освен от "Глас Народен", Витков получава подкрепа и от ПП "Зелените", които бяха критикувани остро преди дни заради това им решение. Витков пък отбеляза, че трябва да минат 4%-овата бариера, защото иначе ще оправдаят обвиненията, че кандидастват само заради партийната субсидия.

Иван Велков е представителят на "Зелените" в двойката, икономист по образование и предприемач, познат и с детската си и единствена роля във филма на Николай Волев "Да обичаш на инат". През 2014 г е кандидат-депутат на екопартията, през 2015 - кандидат-кмет на София, като влиза като общински съветник.

 

Диана Димитрова (независима)

Вицепрезидент: Габриел Герасимов

Диана Димитрова е бивш член на партия "Новото време". Филолог по образование, преподавател по английски език, работила е във Великотърновския университет "Паисий Хилендарски", както и училища във Видин и Смолян.

Габриел Герасимов е предприемач, роден в Лом, агент на Държавна сигурност. Кандидат-депутат за 43-ото Народно събрание. Миналата година е бил и кандидат за общински съветник в София.

 

Йорданка Колева (независима)

Вицепрезидент: Веселин Христов

Коя е Йорданка Колева? Това е мистерия, на която нямаме отговор. Няма събитие, на което г-жа Колева да е представена като кандидат-президент. В интернет поради сравнително популярното й име не се намира повече информация.

Клуб Z потърси представител от Инициативния комитет, издигнал Колева - Иван Стамболиев, който обаче отказа да даде каквато и да е информация за личността й, като заяви, че кандидатурата ще бъде обявена официално другата седмица.

Веселин Христов е бил кандидат-депутат за 43-ото Народно събрание.

 

До днешната дата - 28 септември - 21 кандидат-президентски двойки са приети в ЦИК за предстоящите избори за държавен глава.

Сред тях има осъдени, бивши министри, музиканти, настоящи депутати, бивши агенти на Държавна сигурност, един бивш премиер и шепа неизвестни личности. За вота са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 6 инициативни комитета, но 4 от тях още нямат кандидати, а една партия даже първо подкрепи един независим кандидат, после си свали доверието от него и издигна свой.

Ето и кратко представяне на всички кандидати досега - подреждаме ги по реда на регистрациите в ЦИК.

 

??? - ГЕРБ

Първата партия в държавата се регистрира за вота веднага след отварянето на ЦИК в уречения ден, но досега не е избрала своя кандидат. Както Бойко Борисов, така и Цветан Цветанов обещаха това да стане до края на месец септември. След това няколко пъти удължаваха срока, за да го застопорят на 2 октомври - буквално по-малко от 40 часа преди изтичането на законовия срок за регистрация и на кандидатите в ЦИК. Все още неизвестен, този кандидат всъщност е сред най-обсъжданите в общественото пространство. Социолозите дори са сигурни, че който и да е, той ще е фаворитът за поста.

 

Веселин Марешки (независим)

Вицепрезидент: Петър Петров

Фармацевтичният бос, който скоро влезе и в петролния бизнес, се регистрира като първия независим кандидат-президент. Той е семеен, с две деца, висше инженерно образование, започнато в Москва и завършено в България.

Марешки е бил общински съветник във Варна от РЗС, както и кандидат-кмет на града през 2007 г., но след изборите напуска партията. През 2011 г. отново се кандидатира за поста в морската столица, подкрепен от няколко по-малки формации, като този път получи далеч по-добро представяне и стигна до балотаж с бившия вече градоначалник Кирил Йорданов (тогава кандидат на ГЕРБ).

Като основни политически цели Марешки определя борбата с картелите за горива, олигарсите и монополите, както и с настоящия политически модел в България.

 

Митко Енчев Димитров (независим)

Вицепредизидент: Митко Уручев

Композиторът и поет Митко Димитров, член на дует „Ало“, се кандидатира като независим кандидат за втори път.

През 1996 г. той събира близо 8000 гласа като лидер на партията си "Обединение за запазване на богаствата на България", което днес е гражданско движение.

Митко Уручев пък е производител на пелети за огрев от Смолян.

 

Владимир Кузов (независим)

Вицепрезидент: Борислав Ноев

Бившият депутат на "Атака" (2005-2006) е може би най-известен като един от малкото български депутати, осъдени и изгонени от парламента. По образование е инженер.

През 2006 г. прокуратурата иска свалянето на имунитета на Кузов, за да започне досъдебно производство. Той си дава защитата сам. През 2007 г. Софийският градски съд го осъжда на първа инстанция за блудство с малолетен. Присъдата в последствие е намалена на условна. 

 

Румен Гълъбинов (независим)

Вицепрезидент: Веска Волева

Икономистът Румен Гълъбинов и адвокатката Веска Волева бяха първата обявена президентска двойка. Двамата са регистрирани като независими кандидати, подкрепени от Инициативен комитет. Партията "Българско национално обединение" първо ги представи като свои кандидати на пресконференция в БТА, въпреки че дни по-късно регистрира и други - Димитър Маринов и Радослав Петров (по-долу). Лидерът на партията Георги Георгиев обясни пред Клуб Z, че самият Гълъбинов е предпочел да се яви като независим и между него и формацията "не са останали лоши чувства".

Гълъбинов поставя като основни цели борбата с корупцията и повдигането на дебат по икономически теми в парламента. Според него настоящият държавен глава не ползва пълноценно президентските пълномощия.

 

Румен Радев (БСП)

Вицепрезидент: Илияна Йотова

Бившият шеф на Военновъздушните сили ген. Румен Радев е регистриран от Инициативен комитет, но това е просто форматът, който БСП избра за своя кандидат. 

Радев има впечатляваща военна кариера - учи във Висшето народно военновъздушно училище "Георги Бенковски", където завършва първи във випуска, после продължава образованието си във Военна академия "Г.С. Раковски", специализира в САЩ. Доктор на военните науки по въздушна тактика и симулационен бой, магистър от американската въздушна школа "Максуел" по стратегически проучвания. Радев стана кандидат на БСП след като подаде оставка като шеф на ВВС заради несъгласие с решението българското въздушно пространство да се охранява с чужда помощ.

Вицепрезидентката на Радев Илияна Йотова е далеч по-известна от него - в момента тя кара втория си мандат на евродепутат в Европейския парламент, служила е и като народен представител в българския. Йотова е с филоложка образование, работила е като журналист в БНТ.

 

Велизар Енчев (Движение "Българската пролет")

Вицепрезидент: Биляна Грънчарова

Велизар Енчев е независим депутат в настоящия парламент, влязъл с листата на Патриотичния фронт, но напуснал групата скоро след началото на мандата.

Енчев е с журналистическо образование, както и докторантура по международни отношения. Под прикрието на журналист, а после като дипломат, той работи за Първо главно управление на Държавна сигурност, занимаващо се с външо разузнаване. Бивш посланик на България в Хърватия (1997-2002). 

Вицето му Биляна Грънчарова е известна адвокатка от Плевен.

 

Димитър Маринов - Митьо Пищова (независим)

Вицепрезидент: Радослав Петров - Радо Шишарката

За Димитър Маринов, по-известен като Митьо Пищова, това е втори опит да се кандидатира за президент. През 2006 г. той прави опит да участва във вота заедно с Росен Николов, но инициативният им комитет не успява да събере необходимите по закон 15 000 подписа. Преди това има и други опити за участие в политиката - през 2003 г. е кандидат-кмет на Варна от листата на Християнрадикалите, като получава 509 гласа. През 2005 г. е част от листата в Кърджали на партия "Евророма", която обаче не прескача бариерата.

Радо Шишарката е български поп-фолк певец, професионален музикант, издал е 9 албума и е написал над 200 авторски песни, много от които бяха хитове през 90-те. Това е първият му опит за влизане в политиката.

Кандидат-президентската двойка се зарече, че няма да купува гласове, но призова който иска да дари по 100 лева. С тях щели да купуват топъл хляб и кебапчета за хората.

Двамата са кандидатите на партията "Българско национално обединение".

 

Красимир Каракачанов (ВМРО-НФСБ-АТАКА)

Вицепрезидент: Явор Нотев

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и настоящ депутат влиза в уникална тройна "патриотична" коалиция, заедно с депутата от "Атака" Явор Нотев и подкрепата на партньора си в парламента НФСБ.

Каракачанов е историк по образование, депутат в три Народни събрания, бивш агент на Държавна сигурност. Това е второто му участие в президентски избори - през 2011 г. получи 0,99% от вота, но само като представител на ВМРО.

Нотев също е депутат в трети парламент, юрист, работи дълги години като адвокат. 

 

Жорж Ганчев (независим)

Вицепрезидент: Кольо Парамов

За Жорж Ганчев това ще е третата борба за президентския пост. Бившият фехтовач (британски и български, световен шампион и треньор), писател и кинодеец се явява за първи път на избори през 1992 г., когато получава 17% от вота. Депутат е в 37-то и 38-то НС, кандидатира се отново за президент през 2001 г., но получава едва 3,36% от гласовете. Бивш агент на Държавна сигурност.

Кольо Парамов е финансов експерт, бивш депутат от БСП (1991-1995), работил като главен ревизор на БНБ, бил е и кандидат-кмет на София.

 

Ивайло Калфин (АБВ)

Вицепрезидент: не е определен

Ивайло Калфин е с дълга политическа кариера - депутат в три парламента, беше министър на външните работи в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009), социален министър и вицепремиер в настоящия кабинет на Борисов. Изкарва пълен мандат и като евродепутат на БСП. През 2014 г. напуска столетницата и влиза в новата партия АБВ като дясна ръка на лидера Георги Първанов.

Това е второ участие на Калфин в президентския вот - през 2011 г. Калфин като кандидат на БСП получава 47,42% на балотаж срещу настоящия държавен глава Росен Плевнелиев.

Калфин е подкрепен от коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ", в която освен АБВ участват Движение "Гергьовден", ГОРД, Партия на зелените, "Български лейбъристи", и "Либералите".

АБВ заявиха на 15 септември, че до 10 дни ще обявят вицепрезидента си, но досега не е споменато нито едно име.

 

Трайчо Трайков (Реформаторски блок)

Вицепрезидент: Съби Събев

Трайчо Трайков е кандидатът, до който Реформаторите стигнаха след дълги усилия и обсъждания, но в крайна сметка всички подкрепиха кандидатурата. Трайков е икономист, специализирал финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия. В политиката влиза като министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов. Никога не е членувал в ГЕРБ. След поискана оставка през 2013 г. напуска кабинета и след това се включва в оформящия се съюз на десните сили.

Съби Събев е генерал-майор от запаса, а военната му биография е много подобна на тази на левия кандидат ген. Румен Радев. Събев учи в същите Военно-въздушни училища и академии, специализира в Русия, САЩ, посещава школи на НАТО в Европа. Ген. Събев обаче приключва военната си кариера като военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел – Белгия, където работи над 2 години като национален представител във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС. В момента е главен експерт във Военна академия „Г. С. Раковски“.

 

Камен Попов (независим)

Вицепрезидент: Георги Неделчев

Камен Попов стана известен преди година като "човека, който удари Волен Сидеров". Това стана, след като Попов нанесе удари по лицето на лидера на "Атака" при нощната свада в близост до НАТФИЗ, провокирана от нахлуването на националиста в академията.

Попов е бизнесмен, шеф на спортна федерация и бивш спортист, бивш симпатизант на Българския национален съюз на Боян Расате. Определя себе си като националист и патриот. Общественото внимание бе за кратко върху него и тази година като един от посрещачите на "Нощните вълци", известни като "рокерите на Путин".

 

Татяна Дончева (Движение 21 и НДСВ)

Вицепрезидент: Минчо Спасов

Татяна Дончева е юрист и дългогодишен адвокат, прочула се като правен защитник на редица български корпорации. Сред тях в зората на 90-те е била и организацията "Мултигруп". Тя е била и юрист на Светия синод. Депутат в три Народни събрания, работила за кратко като прокурор, влиза в политиката през 1997 г. като народен представител на БСП. През 2005 г. е опонент на Бойко Борисов на частичните избори за кмет на София, като получава 31.5% на втория тур. През 2011 г. се отделя със свои симпатизанти от БСП в "Движение 21".

Минчо Спасов е юрист, бивш общински съветник на СДС в Ямбол, по-късно депутат в две Народни събрания от листата на НДСВ, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във времето, когато комисията "разследваше" действащия тогава вътрешен министър Румен Петков. В крайна сметка той подаде оставка. В тази комисия беше и самата Дончева. 

 

Господин Тонев (Българска демократична общност) 

Вицепрезидент: Андрей Андреев

Господин Тонев е бивш депутат от ОДС в 38-то Народно събрание (1997-2001). Член на ръководството на СДС в периода 2002 – 2003 г. и 2005 – 2008 г.

По образование е германист, работил е като преподавател и преводач. Председател на Българска демократична общност, определя себе си като християндемократ.

Андрей Андреев е музиколог, директор на Държавна филхармония Пловдив, Оперно-филхармонично дружество – Пловдив и Средно Музикално Училище Пловдив, преподавател в Българска държавна консерватория, Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Средно музикално училище – Пловдив. 

Андреев е и депутат в 7-ото Велико Народно събрание от квотата на СДС, един от 39-имата, които отказват да подпишат новата Конституция.

 

Александър Каракачанов (независим)

Вицепрезидент: Боян Киров

Александър Каракачанов започва политическата си кариера преди 10 ноември като общински съветник в София, а през 1990 г. става първият кмет на София от СДС. Остава на поста само година. Депутат във 7-ото Велико народно събрание, както и в обикновеното 38-о НС. Един от основателите на "Екогласност", учредител и председател (до 2009 г., оттогава - секретар и говорител) на Зелената партия. 

Завършил е философия в България и макроикономика в Москва. Преподавател в Софийския университет и доцент в УниБИТ. Занимавал се е с научна дейност, има и докторантура по философия.

Боян Киров е депутат от 37-то Народно събрание в листата на БСП. Агент на Държавна сигурност с псевдонимите "Кирил" и "Петров".

 

Бисер Миланов-Петното (независим)

Вицепрезидент: Красимир Настев

Бисер Миланов, известен с прякора си "Петното", е познат в обществото като ключов контрапротестиращ в поредицата протести ДАНСwithme срещу кабинета "Орешарски" през 2014 г. Тогава Миланов организира гражданско движение "Свобода" в подкрепа на управляващите. Той и група подбрани протестиращи бяха поканени тогава на среща с премиера Пламен Орешарски. Участниците в ДАНСwithme неколкократно посочваха Миланов като провокатор, опитващ се да спре протестите, той бе задържан няколко пъти от полицията при опити да предизвика насилие.

Петното няма висше образование, но за сметка на това в биографията му има общо 7 присъди, част от тях ефективни. Първата - условна - е получил на 18 години заради кражба. За следващата лежи 6 месеца в затвора. Бягство от затвора му носи трета присъда, лежи още 4 години и три месеца. Съден е още за хулиганство, съпротивляване на полицията, тежка телесна повреда, а само преди няколко месеца бе арестуван за побой и нанесени средни телесни повреди на своя бивша приятелка.

 

Пламен Орешарски (независим)

Вицепрезидент: Данаил Папазов

Пламен Орешарски определено е сред най-разпознаваемите лица на тези избори. Първо заради мандата си като министър-председател (2013-2014 г), избран от БСП и с подкрепата на ДПС. Избирането на Делян Пеевски като председател на ДАНС дава старта на поредицата протести ДАНСwithme, през юли 2014 г. Орешарски подаде оставка.

Финансист по образование, преподавател в УНСС и НБУ, Орешарски започва кариерата си като професионален кадър в Министерство на финансите. През 1997-2001 г. е зам.-министър на финансите в кабинета на Костов. Бивш зам.-председател на СДС. През 2003 г. трябваше да е кандидат за кмет на София от СДС, но бе оттеглен в последния момент от лидерката на партията тогава Надежда Михайлова. През 2005 г. Орешарски е избран за финансов министър на Тройната коалиция - единственият непартиен кадър в кабинета. 

През 2009-2013 г. е депутат в 41-ото и 42-ото Народно събрание като представител на гражданската квота на Коалиция за България. 

Данаил Папазов беше министър на транспорта в правителството на Орешарски. По образование е инженер-корабоводител, по-късно учи "Стопанско управление", специализира в Лондон и Хамбург. Работил е и като капитан на далечно плаване. От 2001 г. до мандата си в кабинета е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД. Той от години е и граждански експерт от България в НАТО - позиция, която няма нищо общо с правителствена подкрепа.  


Пламен Пасков (независим)

Вицепрезидент: Светозар Съев

Пламен Пасков е български предприемач, доктор по ветеринарна медицина. Развива бизнес със специализиран авторски ветеринарен софтуер, който продава успешно в множество ветеринарни клиники в Русия. Там е регистрирана и компанията му.

През 2015 г. участва в кметските избори в Димитровград като независим кандидат с подкрепата на „Атака“. Получава 1,55%.

Светозар Съев е инженер и предприемач. 

 

Светослав Витков ("Глас Народен", "Зелените")

Вицепрезидент: Иван Велков

Вокалистът на "Хиподил" Светльо Витков се явява за втори път на вота за държавен глава. Поредният музикант в надпреварата влезе в политиката през 2011 г, когато бе издигнат като независим кандидат с вице Венцислав Мицов, и получи 1,61%. Две години по-късно създава партията "Глас Народен", с която участва в следващите два парламентарни вота, всеки път минавайки с малко 1% от гласовете.

Преди политическата си кариера Витков бе известен основно с текстовете и успехите на "Хиподил", далеч по-малко и с преподаването на карате. Новото в този вот е, че освен от "Глас Народен", Витков получава подкрепа и от ПП "Зелените", които бяха критикувани остро преди дни заради това им решение. Витков пък отбеляза, че трябва да минат 4%-овата бариера, защото иначе ще оправдаят обвиненията, че кандидастват само заради партийната субсидия.

Иван Велков е представителят на "Зелените" в двойката, икономист по образование и предприемач, познат и с детската си и единствена роля във филма на Николай Волев "Да обичаш на инат". През 2014 г е кандидат-депутат на екопартията, през 2015 - кандидат-кмет на София, като влиза като общински съветник.

 

Диана Димитрова (независима)

Вицепрезидент: Габриел Герасимов

Диана Димитрова е бивш член на партия "Новото време". Филолог по образование, преподавател по английски език, работила е във Великотърновския университет "Паисий Хилендарски", както и училища във Видин и Смолян.

Габриел Герасимов е предприемач, роден в Лом, агент на Държавна сигурност. Кандидат-депутат за 43-ото Народно събрание. Миналата година е бил и кандидат за общински съветник в София.

 

Йорданка Колева (независима)

Вицепрезидент: Веселин Христов

Коя е Йорданка Колева? Това е мистерия, на която нямаме отговор. Няма събитие, на което г-жа Колева да е представена като кандидат-президент. В интернет поради сравнително популярното й име не се намира повече информация.

Клуб Z потърси представител от Инициативния комитет, издигнал Колева - Иван Стамболиев, който обаче отказа да даде каквато и да е информация за личността й, като заяви, че кандидатурата ще бъде обявена официално другата седмица.

Веселин Христов е бил кандидат-депутат за 43-ото Народно събрание.

Коментари

Kovatz's picture
Kovatz
Kovatz

Най-смисленият!

От така представениет мераклии, само Трайчо Трайков е достоен за президент!

Тоа па...

Очевидно Калфин стърчи с класи над всички обявени. Разбира се, ще подкрепим кандидата на ГЕРБ.
Ivan Atanasov's picture
Ivan Atanasov
Ivan Atanasov

По какво е очевидно, бе

По какво е очевидно, бе товарищ? Калфин е типичен апаратчик. Нещо като Гоце, но малко по-недразнещ.
smarf's picture
smarf
smarf

00

Калфин не стърчи, а смърди. Така миришат всички произлезли от сирищнишкия к.....

:)

Неизвестната кандидатура на ГЕРБ - маса имена се "анализираха", но на мен всички хипотези ми се струват твърде тривиални. Смятам, че е имало предложение от ББ към Първанов за двойка Плевнелиев-Калфин. Това за мен обяснява емоционалната реакция на Гоце "Плевнелиев няма да повтори мандата си" - http://offnews.bg/news/Politika_8/Parvanov-Plevneliev-niama-da-povtori-mandata-si_628953.html
Друг вариант, също в духа на нагласите в ГЕРБ, според мен е Марин Райков.
Ivan Mirchev's picture
Ivan Mirchev
Ivan Mirchev

Вече знаем

Вече знаем - Цецка Цачева влиза на куц крак (с контузия) в президентската надпревара, малко преди края на мачлето.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Издирва се президент...

Единственото условие, за да спечели 5 годишен мандат от политически грамотния български народ е да бъде посочен от ГЕРБ и по-конкретно от комисионерът - ген. Борисов. Няма изисквания за животинския вид, към който да принадлежи. :)
Милен's picture
Милен
Милен

Велико!

На каква база реши, че "няма изисквания"? Смяташ ли, че ако Борисов посочи някой неизвестен симпатяга от сливенската организация (примерно), това ще е достатъчно? Колко би заложил с/у мене, че такъв човек НАИСТИНА ще спечели изборите, че ги праскаш тея обобщения?

Затова си заслужавате е*авките на тема умни и красиви, щот не си задавате така въпросите, а пердашите по инерция глупости (като всички де :))))

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Заразихте ли се с COVID-19?