Министърката на енергетиката Теменужка Петкова изтъкна пред бТВ днес, че Арбитражният съд е осъдил НЕК не заради спирането на проекта "Белене" през 2012 г., а защото през 2008 г. е поръчано на "Атомстройекспорт" да изработи оборудването.

Атомстройекспорт АД (АСЕ) предявяват общо 7 иска срещу НЕК, възлизащи на обща сума, която надвишава 1,1 милиарда евро. Като цяло исковете могат да бъдат разделени на две категории - такива за изпълнена работа или поръчано оборудване; и други искове за пропуснати ползи и работа, изпълнена извън договорния обем. Решението на Арбитража отхвърля почти половината от исковете на АСЕ, гласи обяснителна записка от адвокатите на НЕК - White & Casе.

Иск 1 е за неплатени фактури - € 213 милиона; Иск 2 е за изпълнени ключови събития по проекта - € 27 милиона; Иск 3 е за работи в процес на изпълнение - € 365 милиона. И в този случай в общи линии АСЕ печелят в иска си за изпълнена работа или за заплащане на произведено оборудване и до голяма степен губят по останалите си искове, напомни Петкова становището на адвокатите.

Тя изрази надежда да бъде потърсена отговорност на двамата изпълнителни директори на НЕК по това време, които са поръчали оборудването - Мардик Папазян и Любомир Велков.

"Сезирала съм прокуратурата с всички материали по АЕЦ „Белене” през 2012 г., впоследствие прокуратурата прекрати производството, тъй като счете, че не са налице достатъчно доказателства, миналата година обжалвах чрез НЕК и сега прокуратурата възобнови това производство", изтъкна каза още Петкова.

Гостът след нея в студиото Трайчо Трайков обаче изтъкна, че тогавашният началник на Велков и Папазян, - ресорният им министър Петър Димитров и в момента е на отговорна държавна длъжност в енергетиката, т.е. в ресора на Петкова. А неговият предшественик Румен Овчаров е държавенв предсатвител в надзорния съвет на "Лукойл". 

Сега трябва да платим и да търсим инвеститор, каза още министър Петкова.

Според нея обаче, ако проектът не бил спрян (при правителството на Борисов, б.р.) през 2012 г., вчера е нямало парламентът да обсъжда сумите от милиард и нещо, а десетки милиарди.

Българската страна и НЕК никога не са притежавали ресурс да строят този проект - той струва 20 млрд., обяви Петкова.

"Анализите показаха, че ако продадем оборудването на трета страна, възможността да го продадем на цена, която ни удовлетворява, е малка. Не искаме да преповтаряме цялата негативна ситуация от 2007 г., когато първото оборудване за „Белене” беше препродадено за жълти стотинки", посочи министърът.

Петкова допълни, че ще се търси възможност, ако има желаещи инвеститори, проектът да бъде реализиран изцяло на пазарна основа и при спазване на всички пазарни правила.

В хода на плащането трябва да бъде преговаряно с руската страна. Ако тръгне да се търси инвеститор, той може да дойде само от кръгове, свързани с Кремъл.

Това пък заяви след нея бившият енергиен министър и кандидат-президент Трайчо Трайков пред бТВ. Според него България изпада в неизгодна позиция, ако първо просто плати, без да търси положителна развръзка и за пореден път повтори мнението си, че Втора атомна не трябва да се строи.

Платим ли и след това ги търсим – край, изпуснали сме ги. Ще трябва да търсим инвеститор. А инвеститор няма да дойде просто така, обяви той.

Той допълни, че в министерството на Теменужка Петкова все още работят хората, които са отговорни за казуса „Белене”.

„Аз съчувствам на г-жа Петкова, защото не знам тя колко е съгласна, но да познаваш в детайли поразиите и да трябва да ги държиш там по неясно какви съображения (двамата бивши министри, б.р.)...  Предполагам, че й е много трудно”, допълни Трайков.