Много иновативно и хазартно решение е издигането на нова кандидатура на България. Това каза бившият външен министър Соломон Паси в студиото на Битиви, коментирайки избора на шеф на ООН. В историята на ООН няма такъв прецедент.

Да бъде избрана една българка за  генерален секретар на ООН, а другата остане още 11 месеца шеф на ЮНЕСКО - няма такъв вариант, припомни Паси основният аргумент на поддържниците на Бокова и направи "аритметична" сметка по "формула за изчисляване на подкрепата".  Формулата е да събереш гласовете на подкрепа с гласовете, които нямат мнение, и да извадиш от броя им гласовете, които не подкрепят кандидатурата. При тази методика Ирина Бокова се класирала втора, е, заедно с неколцина от другите кандидати.

Аз не съм против новаторските решения, но такова новаторско решение е като игра на рулетка, каза Паси. - Трябва да имаш много добра експертиза, много добро разузнаване, в което аз се съмнявам. Кристалина Георгиева е само в отпуск, не е напуснала, тя продължава да бъде представител на Европейската комисия. Обяснете как президентът Путин няма да наложи вето върху представител на Европейската комисия, която пише санкциите срещу него...

Ние хвърляме една изключителна бомба в Съвета за сигурност, хората са зашеметени, констатира иронично бившият министър, но напълно сериозно направи следния извод:

Фактът, че г-жа Бокова не се отказва от надпреварата след оттегляне на подкрепата от правителството доказва, че тя и досега не е разчитала на подкрепата на това правителство. "Спираме да те подкрепяме... -  Ами вие и досега не ме подкрепяхте..."  илюстрира  той тезата си с предполагаем диалог.

Искам да питам българския премиер Борисов - той отговаря ли с главата си за това решение? Защото това е чисто лично решение, каза Паси, като припомни преди това, че бившият премиер Саккобургготски му задавал въпроса: "Паси, вие отговаряте ли с главата си?".