На ГКПП-Капитан Андреево е задържан младеж с френски паспорт, който е заподозрян за джихадист. Клемент Мишел е роден през 1997 година. Той е поредният радикализирал се младеж, заловен в опит да премине границата с Турция.

Мъжът посещавал джихадистки сайтове и е бил поставен под съдебен контрол - да се подписва всеки ден в полицията. Във вторник обаче е изчезнал и ден по-късно е засечен в България.

По информация на Нова тв това е мъжът, заради когото през миналата седмица бе обграден и затворен юридическият факултет в Руан.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова потвърди, че заподозреният е бил проследен един път на вход на страната ни и втори - на изхода при ГКПП-Капитан Андреево, където е арестуван. Тя определи, че всичко било "плод на много добро сътрудничество", което е дало резултат. Мишел е влязъл откъм Сърбия - през ГКПП-Калотина.

В момента е със 72-часов арест, а прокуратурата чака превод на заповедта му за екстрадиция.

През август Софийският градски съд уважи друга екстрадиционна заповед на Франция и върна Мурад Хамид - също заподозрян, че отива да се включи в боевете на страната на ИД. Тогава обаче стана ясно, че заслугата е на турските власти, които са го установили, при опит да влезе при тях и са ни го върнали.

Припомняме, че според идентични промени в европейското законодателство (както и според бъдещия Закон за тероризма, който все още не е факт у нас, б.р.) дори самото намерение като цел на пътуването - да се включиш в терористични групировки, вече се приравнява на тероризъм.

За неговата съпричастност говорят разкритите му комуникации и сайтове, от които се интересувал.