"Млъкнете и стойте прави", така започва интервюто на Си Ен Ен с Уахида Мохамед, по-известна като Ум Ханади. Мъжете изпълняват заповедта й и се нареждат зад нея като подпират оръжията си на земята. Тя сяда и започва разказа си. Жената е въоръжена с 9-милиметров пистолет "Берета", който стои под лявата й ръка.

39-годишната иракчанка е водач на тежковъоръжена група от около 70 мъже, които се бият на живот и смърт с джихадистите от "Даеш". Тя и хората й са част от племенна милиция и воюват на страната на правителствените войски. Неотдавна Ханади помогна да бъде изгонена от Мосул терористична група.

"Започнах битката си срещу терористите още през 2004 година. Участвах в много операции на страната на иракската армия и заедно с войските на международната коалиция. С действията си предизвиках гнева на Ал Кайда в района на Месопотамия, която после се превърна в "Даеш". Получих многократно заплахи за живота си от най-висшите началници на джихадистите, включително лично от вожда Абу Бакр ал Багдади. Номер едно съм в списъка с враговете им. Но не се уплаших и не се отказах от борбата си. Много пъти взривяваха пред къщата ми коли, натъпкани с бомби - през 2006 г., 2009 г., 2010 г., три пъти през 2013 г. и още един път през 2014 г.", реди Ханади спомени пред журналистката.

По време на акция е убит първият й мъж. Тя се омъжва втори път, но и вторият й съпруг е ликвидиран от джихадистите - в началото на тази година. Баща й и тримата й братя са разстреляни.

"Дори кучето, овцете и птиците ми бяха унищожени от враговете", разказва тя. При всички опити за покушение срещу нея Ханади оцелява по чудо. Има шрапнели в главата и в двата си крака. Почти всички ребра са й били счупени. "Обаче и това не ме разколеба и не се отказах от войната с терористите", обяснява жената и показва къде точно в главата й е парчето от взривена близо до нея граната.

След като разказва за мрачните и трагични събития от живота си и за убитите си мъже, братя и баща, Ум заявява:

"Аз обаче продължих битката с терористите. Обезглавявам ги. Сварявам главите им. Изгарям телата им."

Изрича го като статистика. Без да има нотка на извинение или изповед в гласа й.

"Всичко е документирано. Можете да го намерите в страницата ми във фейсбук", добавя Ханади.

Естествено журналистите влизат в страницата й. И между многото снимки с роднини, съпрузи и военни намират една с прясно отрязана глава. Друга снимка показва две глави в тенджера за готвене. А на трета фотография Ханади е изправена сред обгорени трупове.

Разбира се, не можем да потвърдим дали снимките са истински или е някакъв фотошоп, коментират журналистите от Си Ен Ен.

Водачката на бойната група уточнява в края на раговора, че е домакиня, а не, както я описват в редица медии, фризьорка. Има две дъщери на 22 и на 20 години. "Готови са за битка. Но първо трябва да отгледат малките си деца", казва Ум.

Всички се качват в голям пикап. Шофьорът вади граната и извиква: "Това е за "Даеш".  Пали и тръгва.

"Както и това, за да им режем главите", и показва голямо мачете.