В интервю за Дарик радио Цветан Цветанов описа профила на Цецка Цачева, но не спомена името й като кандидат за президент на ГЕРБ. В неделя партията ще обяви в НДК официално своята номинация.

Мога да кажа, че е семеен кандидатът“, казва Цветанов.

Семеен в традиционния смисъл, със сключен граждански брак? И църковен...“, пита водещият Кирил Вълчев.

Да. Мога да кажа, че това е също част от разглеждането на потенциалните ни кандидати“.

От четирите посочени имена – Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов, само едно не отговаря на този профил. Томислав Дончев от години живее на семейни начала, но няма сключен граждански брак.

След това в интервюто Цветан Цветанов продължава да стеснява възможностите.

„Когато влизаш в най-тежката процедура да премериш кое е най-правилното решение, когато взимаш едно решение, ти трябва да го взимаш, за да не... то да бъде достатъчно добре аргументирано. Да бъде с такава сила, че да не наруши баланса в други институции, които примерно може да преставлява или да заема някаква позиция. И тук мога да кажа, че както в местната власт всеки един от потенциалните кандидати за президенти имат съответната тежест...

- От това, което казвате, разбирам, че вие сте пазили да не се озове в състояние на нови избори голям град?

Нека да разглеждаме нещата малко по-прагматично – че когато наближават избори национални или местни от съществено значение за националната политика, винаги се минава в невъзможността след това доста дълго време съответната институция да не може да функционира нормално. От тази гледна точка не ни трябва и не е нормално след приключването на президентските избори есента на 2016 година, 2017 година в началото да провеждаме избори“.

Йорданка Фандъкова е кмет на София, а Димитър Николов – на Бургас. За да няма опасност от извънредни избори в някой от двата града, техните кметове не би трябвало да участват в надпреварата за президент.

Водещият заключава, че остава утре да разберем дали кандидатът е Цецка Цачева или Томислав Дончев.

Мисля, че правите в общи линии добри заключения“, казва Цветанов.

Дончев обаче е отпаднал още в предишния кръг – с традиционния брак.

И отговорът на гатанката на Цветан Цветанов е... Неговото име...