Астрономи откриха мегапланета, която е 17 пъти по-тежка от Земята. И я нарекоха с галеното име "Годзила".

Скалистата планета, която може да промени концепцията за произхода на Земята, се намира на 560 светлинни години оттук. Тя е открита от мисията "Кеплер" на американската космическа агенция НАСА. Официално бе наречена Kepler-10c, има диаметър 29 000 км., което е 2.3 пъти по-голям от този на Земята. "Изненадата бе пълна, когато осъзнахме какво сме открили", каза астрономът Ксавие Дюмюск от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

Досега учените не допускаха, че такова "скалисто чудовище" може да съществува, защото колкото по-голяма е една планета, толкова повече нейната гравитация привлича не само твърди материали, но и големи количества водород, което я превръща в гигантска газова планета - като например Юпитер.

"Това е Годзилата на Земите", възкликна директорът на проекта за произхода на живота в университета в Харвард Harvard Origins of Life Initiative Димитър Съселов.

Мисията на НАСА "Кеплър" може само да открива планети, но не може да каже дали те са газови или скални. Импозантните размери на "Годзила" подсказваха по-скоро планета от типа Нептун - по-голяма от Земята, с дебел слой водород и хелий. Телескоп, разположен на Канарските острови, успя да определи, че тази мегапланета има маса 17 пъти по-голяма от тази на Земята.

Кepler-10c вероятно е запазила своята атмосфера, тъй като е достатъчно масивна, за да не може атмосферата да се отдели от нея. Планетата се върти за 45 земни дни около слънце, подобно на нашето. Тя обаче изглежда твърде гореща, за да може да се очаква на нея да съществува живот. Кepler-10c обаче показва, че Вселената е способна да създаде големи скални планети дори и по време, когато необходимите за това тежки елементи като силиций и желязо, са били редки. Младата Вселена е съдържала само водород и хелий.