Докато говори дълго и по всички теми по време на представянето на номинацията на Цецка Цачева за президент, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи друга новина. Той обяви, че правителството ще внесе в парламента решение за изтегляне на военния контингент на страната ни в Афганистан. По думите му това щяло да се решава утре - 3 октомври.

Заявката идва по-малко от месец, след като България изпрати нови 110 военни в близоизточната страна в рамките на операцията на НАТО "Решителна подкрепа". България е част от кампанията на Северноатлантическия пакт от 2013 г., а самата операция бе обявена през 2012 г. Първите военни от България в рамките на "Решителна подкрепа" заминаха през 2014 г. Българските военни ще продължат да охраняват летището в Кандахар и да обучават местните сили за сигурност. 

От думите на Борисов днес се разбра, че той обвързва изтеглянето ни от Афганистан с настояването на България за подписване на споразумение със страната за реадмисия на мигранти. Миналата седмита на заседанието на Министерския съвет се разбра, че премиерът е възложил на министрите си спешни преговори за подписване на такова споразумение.

Борисов обясни, че България харчи по 80-90 млн. лева на година за издръжка на военните ни в Афганистан, а парите могат да се вложат в охрана на границата, откъдето в страната влизат незаконни мигранти, в т.ч. и афганистанци.

"С Даниел Митов и военният министър много ясно сме поставили нещата за Афганистан. Ние държим там контингент много време, загинаха ни войници - Бог да ги прости, над половин милиард сме дали пари. И ние трябва да настояваме, на 3 октомври това да се решава. Няма смисъл да държим контингента. Ще го вкараме в парламента - да оттеглим контингента", заяви Борисов.