Владимир Путин едностранно спря договора със САЩ за утилизация на плутоний, съобщи сутринта ТАСС.

По-късно стана ясно, че руският лидер е готов да го възстанови, но ако Вашингтон отмени санкциите, наложени на Москва. Условията, поставени на Белия дом се съдържат, в публикувания указ за прекратяване на договора за утилизация на плутоний, съобщава УНИАН. Освен спирането на наказателните мерки, Путин настоява САЩ да изплатят компенсации на Русия за претърпените загуби от тях, както и за щетите и вредите, които е понесла страната от наложените контрамерки срещу санкциите. Те са предимно забрана на внос на хранителни продукти от западни държави. В документа нищо не се говори за предприетите санкции от Евросъюза.

Както е известно финансовите санкции бях предприети веднага след анексирането на Крим от Русия през 2014 година. Те нанесоха огромни щети на руската икономика, която вече втора година е в рецесия. 

Основният аргумент, с който руският президент е наредил прекратяването на споразумението с Щатите за преработка на плутоний е - „във връзка с коренното изменение на обстоятелства, възникването на заплаха за стратегическата стабилност в резултат на неприятелски действия на САЩ по отношение на Русия и неспособността на САЩ да осигурят изпълнението на поетите задължения по преработването на излишния плутоний за оръжейни цели в съответствие с международните договори“. ТАСС цитира официалния документ, с който се слага край на споразумението.

Изрично се посочва в документа, че става въпрос за плутонии, който "не се използва за направата на ядрени бомби или други ядрени взривни устройства или за изследването, разработката и проектирането на такива средства, както и за всякакви други военни цели"

Външното министерство на Москва ще уведоми официално Вашингтон. Договорът със САЩ е подписан на 29 август 2000 г. и се отнася за преработването на излишния плутоний за оръжейни цели в Русия и САЩ. Всяка една от страните трябва да премине към премахване на плутоний в общ размер на 34 тона.