Скъпи колеги,

Сигурно всеки от вас има определена причина, за да избере своята професия. Не познавам вашата лична мотивация, но ми се струва, че преди да започнете, трябва да сте наясно с това, което ви очаква.

Предстои ви, драги колеги, да навлезете в един свят, в който не всичко е черно и бяло. Но именно в търсенето между черното и бялото ще разберете какъв сте.

Ако продължителността на този процес ви стряска, спомнете си, че човек може във всеки един момент да избира кой да бъде. Оттук нататък ви предстои тежка битка с егото, която ще загубите, ако не съзнавате, че може да грешите. Обречена е и вашата битка за справедливост, ако нямате вяра в правосъдието.

Ако в почивните дни, затрупани в многобройните дела, не ви остава време за близките хора, започва да ви писва и вече ви е трудно да си спомняте, че във вашите ръце са човешки съдби, напуснете час по-скоро съдебната система.

Ако под прозореца на залата, в която правораздавате, крещят недоволни граждани, а вие се страхувате да отсъдите по съвест, прилагайки закона, то тогава мястото ви не е в съдебната система.

Ако сте вътре в съдебната система по принуда, то съдбата ще направи така, че ще дадете всичко от себе си, за да решите даден случай, и въпреки това ще загубите.

Натрупването ще ви принуди да напуснете съдебната система. Ако някой се опитва да изнудва вас или вашите близки и вие нямате силата на характера да се противопоставите, сами съзнавате, че мястото ви не е в съдебната система.

Но ако сте готови въпреки всичко да издържите докрай, то тогава добре дошли!

Пожелавам ви успех!

---

Бел. ред. - Националният институт на правосъдието откри днес учебната година на кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори от випуск 2017. Председателят на Управителния съвет Лозан Панов произнесе това кратко приветствено слово.

Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.