Русия няма да пречи на никой от кандидатите за генерален секретар на ООН, заяви днес пред БНР зам. външният министър на страната Генадий Гатилов.

Дипломат №1 на Москва Сергей Лавров е провел срещи и с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева.

Днес Кристалина Георгиева бе изслушана пред Общото събрание на ООН.

Само преди три дни Москва поиска разяснение от България за писмото, с което страната ни номинира Георгиева.

"Ние изслушваме всички и никого не отхвърляме", каза обаче днес Генадий Гатилов.

Той изтъкна, че в момента надпреварата навлиза във финалната си фаза и това се вижда по-отчетливо, колкото повече се приближаваме към момента на истината. По думите суверенно право на България е да направи замяната на своята кандидатура за поста на генерален секретар на ООН.

Същевременно стана ясно, че Латвия и Полша подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева. Новината бе съобщена от правителствената пресслужба в София.

Правителството на Латвия е изпратило писмо до членовете на ООН. В него премиерът на страната Марис Кучинскис изтъква, че кандидатурата на Георгиева отговаря на изразения в Резолюция 69/321 на Общото събрание на ООН стремеж на страните членки да се търси възможно най-добрият кандидат, който въплъщава най-високите стандарти на ефективност, компетентност и интегритет и да демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на ООН.

В писмо до външния министър Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на Варшава за Кристалина Георгиева като единствения кандидат за поста генерален секретар на ООН, издигнат от България.